Sēšanas laiks laukā
Attālumi, cm
Raža
1,95 €/ GAB
Pieejamība: Ir noliktavā
*Preču atlikumi noliktavā un interneta veikalā var nesakrist, tāpēc ir iespējams, ka Jūsu pasūtījumu nevarēsim piegādāt vai piegādāsim tikai daļu preču. Par nepiegādāto pasūtījumu vai preci atgriezīsim samaksāto naudu.
(izvēle nākamajā solī)
Kopīgot
Month | Jan | Feb | Mar | Apr | May | Jun | Jul | Aug | Sep | Oct | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sēšanas laiks laukā | ||||||||||||
Raža |
SĒJAS PAZVĒRĪTES
Lapu dārzeņi, audzē kā dārza salātus. Aug ātri, nav nepieciešama īpaša augsne. Pārtikā izmanto svaigās, aromātiskās lapas, kam piemīt riekstu garša. Labi sader ar sieru, tās liek salātos, ar tām grezno ēdienus. Aug ātri. Tāpēc, lai baudītu šīs aromātiskās lapas visu vasaru, ieteicams sēt vairākas reizes. Var audzēt kopā ar salātiem. Sēj uz palodzes, balkona kastēs, dārzā dobēs. Vislabākā garša un uzturvērtība raksturīga jaunām lapiņām, kas ir 10–12 cm garas un aptuveni 3–4 nedēļas vecas. Lai vienmēr būtu pieejamas gardas lapas, jāsēj vairākas reizes sezonā.
Sēklu lentes priekšrocības: lielāka, bagātīgāka un kvalitatīvāka raža. Ja ir pietiekami daudz mitruma, sēklas sadīgst vienādāk un ātrāk. Pirms sēklu lentes ieklāšanas augsni nepieciešams bagātīgi saliet. Ieklāto sēklu lenti apbērt ar zemi un vēlreiz bagātīgi salaistīt.
Sēšanas laiks laukā | III-VIII |
Attālumi, cm | 20x20 cm |
Raža | IV-IX |
Audzēšanas vieta | Laukā, Siltumnīcā, Terasei, Balkonam |
Preču zīme | LUCIA ELITE |
Sēklu lentes garums | 4 m |
Viengadīgs vīteņaugs, kas var izaugt par 2 metrus garš. Pārtikā izmanto gaļīgās, patīkamās garšas lapas. No tiem gatavo salātus, vāra zupas, var konservēt ziemai. Augļi – violeti riekstiņi. Tos pievieno kompotiem, ķīseļiem, ievārījumiem. Var audzēt podos, uz balkoniem, nepieciešami balsti. Sēklas dīgst ilgi, pirms sējas ieteicams 12 stundas pamērcēt...
Viengadīgs garšaugs. Šķirnes CONFETTI – lapas atgādina dilles, tām raksturīga svaiga garša, liels ēterisko eļļu daudzums. Piemēroti audzēšanai podos, kastēs un dārzā vagās. Pārtikai izmanto lapas, dzinumu sēklas. Koriandra lapas plūc pirms pumpuru izveidošanās, kaltē ēnā, vēlāk liek stikla traukos un cieši aizver. Lai ilgāk priecātos par ražu, ieteicams...
KORSIKAS MĒTRAS MINI MINT Dekoratīvs augs ar sīkām, zaļām lapiņām, audzē kā viengadīgu augu. Ja pieskaras vai uzmin, lapiņas izdala patīkamu smaržu. Audzē kā paklāju veidojošu augu garšaugu dārziņos, puķu dobēs, puķu podos, balkonu kastēs. Neaizstājams kompozīcijās, ļoti dekoratīvi izskatās, ja audzē vienu – izauguši augi veido patīkami smaržojošu zaļu...
Augļi mazi, garšīgi, 5–10 g, ražo ļoti bagātīgi. Ēd svaigus, marinē, pievieno salātiem, pēc garšas atgādina gurķus. Augi aug ātri, līdz 3–5 m augstumam, viens augs aizņem 2–3 m diametra lielu platību, tāpēc nepieciešams stādīt pie sienas vai izveidot balstus. Dekoratīvi ne tikai augļi, bet arī paši augi, kas atgādina liānas. Stādus ieteicams stādīt, kad...
ZAĻUMU MAISĪJUMS JAPANESE GREENSMaisījumā ir ātri augošu garšaugu sēklas. Maisījumā 15 dažādu augu sēklas. Maisījumu var audzēt podos, kastītēs, 1 m2 dobē, dārzā. Maisījums paredzēts pievienošanai salātiem, gaļas, zivju ēdieniem, atsevišķus maisījumā esošos augus var kaltēt. Vislabāk aug saulainā vietā, ūdens un gaisa caurlaidīgā augsnē. Lai šie augi būtu...
BAZILIKI ITALIANO CLASSICOViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
BAZILIKI DARK OPALViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
SĒJAS PAZVĒRĪTE RUCOLAViegli audzējams un ātri augošs lapu dārzenis. Uzturā izmanto svaigas pikantās garšas lapiņas. Audzē pavasara, rudens ražai – sēj dobēs dārzā. Var audzēt arī podos, kastēs. Nav ieteicams sēt vasaras vidū.
ŠAURLAPU LAVANDADaudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Pārtikā izmanto svaigas un kaltētas asas garšas lapas. Piemērotākais pavairošanas veids – stādīt dēstus, izaudzējot tos no sēklām lecektī. Vienā vietā var augt pat 10 gadus.
ĀRSTNIECĪBAS KUMELĪTES Viengadīgi ārstniecības augi, dekoratīvi augi, medusaugi. Noplūkti ziedi uzreiz tiek kaltēti, tikai pareizi izkaltēti tie ir aromātiski. Vislabāk aug vieglā, labi iestrādātā, no nezālēm brīvā augsnē.
TIMIĀNSDaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, dekoratīvi augi, medusaugi. Audzē puķu dobēs, kā paklājveida zāliena augu, ziemā uz palodzes. Izmanto svaigas vai kaltētas lapas, jaunos dzinumus, ziedus. Vislabāk aug mālsmiltī, saulainā vietā.
Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes.
BAZILIKI AROMATICO DELLA RIVIERA LIGUREBazilika šķirne ar ļoti smaržīgām lapiņām. Pārtikā lieto svaigas un kaltētas lapiņas, tās pievieno gaļas, zivju ēdieniem, dārzeņu salātiem, īpaši piemērots pievienošanai tomātiem. Baziliku audzē uz palodzēm, siltumnīcās, karstā vasarā – arī uz lauka.
STĒVIJA (MEDUSZĀLE)Daudzgadīgi 60–80 cm augsti augi, kas ir 10–16 reižu saldāki par cukuru. Auga lapiņas iespējams pievienot tējai, kafijai, kompotam, konditorejas izstrādājumiem – visam, ko nepieciešams saldināt. Augs tikpat kā nesatur kalorijas un nav bīstams diabēta slimniekiem. Tiek audzēts istabā, vasarā – uz balkona laukā augs nepārziemo. Audzējot...
BAZILIKI THAI Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
BAZILIKI CINNAMONViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
IZOPSGaršaugs, ārstniecības augs, dekoratīvs augs, medusaugs. Kā garšvielu izmanto svaigus un kaltētas lapas, ziedus, jauno dzinumu galotnes. Smaržo pēc salvijām un mētrām. Augus novērtē dekoratīvo īpašību dēļ, tie labi izskatās blakus rozēm, piemērots nogāžu apzaļumošanai.
CITRONMELISADaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, medusaugi. Lapas un ziedi izplata patīkamu, atsvaidzinošu, citronus atgādinošu smaržu. Svaigas un kaltētas pievieno ēdieniem, kam piemērots citronu aromāts.
DĀRZEŅU PORTULAKAVērtīgi viengadīgi augi. Pārtikā izmanto lapiņas, kas pēc garšas atgādina spinātus. Izaug piecu nedēļu laikā pēc iespēšanas, ražu vāc līdz ziedēšanai. Lai visu laiku varētu mieloties ar svaigām lapiņām, ieteicams sēt vairākas reizes sezonā.
RAUDENEDaudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Svaigas un kaltētas lapas ir piemērotas pievienošanai salātiem, gaļas ēdieniem, pārlejamo mērču aromatizēšanai. Ļoti populāra garšviela itāliešu virtuvē, raudenes kaisa uz picām, pievieno spageti makaroniem.
ŪDENSKRESESĀtri augošs lapu dārzenis ar pikantu garšu, uzturā lieto ātri augošas, jaunas lapiņas. No svaigām laipiņām tiek gatavoti salāti, tās pievieno zupām, gatavo kokteiļus. Audzēšanai izvēlas mitru vietu.
ĀRSTNIECISKĀ SALVIJA Ārstniecības augs, garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Ar spēcīgu aromātu un asu garšu – piemērotas pievienošanai pākšaugu ēdieniem. Augi dekoratīvi, piemēroti audzēšanai konteineros, balkona kastēs, ziemā – podā uz palodzes.
Daudzgadīgs augs. Siltumnīcā sēj aprīļa sākumā. Dēstus piķē dēstu kastītēs vai podos. Dobēs pārstāda maija vidū 30x40 cm attālum. Izopa lapas un ziedus izmanto kā garšvielu pie gaļas un medījumiem. Izmanto bērniem pret klepošanu naktī, hroniska bronhīta un bronhiālās atsmas ārstēšanai, pret hroniskiem iekaisumiem kuņģa un zarnu traktā, gremošanas...
Viengadīgs aromātisks garšaugs, dekoratīvs augs un medusaugs. Pārtikā lieto svaigus un kaltētus lakstus ar lapām. Piemērots pievienošanai gaļas, biezpiena un dārzeņu ēdieniem. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes. Uz lauka stāda izaudzētus stādus.
Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Rukolu sēj no aprīļa līdz vasaras vidum, audzēšanai izvēloties auglīgas, irdenas augsnes un saules apspīdētā vietā. Rukola ir aukstumizturīga, mitrumprasīga kultūra, kas labi jūtas agri pavasarī un arī rudenī, paciešot pat nelielas salnas. Pēc sadīgšanas retina, atstājot 15-25 cm starp augiem rindā.
Audzē no dēstiem. Sēj aprīlī siltumnīcā. Dēstus dobē stāda jūnijā trūdvielām bagātā augsnē, no vējiem pasargātā vietā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču, tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanai.
Ļoti kompakta auguma šķirne, piemērota audzēšanai podiņos. Sēj aprīlī siltumnīcā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču, tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanā.
Sēj dēstiem agri pavasarī siltumnīcā, bet laukā dobē, kad iesilusi augsne, saulainā vai daļēji noēnotā vietā. Audzējama arī telpās dēstu podiņos. Dīgst lēni līdz 3-4 nedēļām. Svaigas lapiņas lieto pie salātiem, mērcēm, gaļas un piena ēdieniem.
Pazīstams arī kā kinza. Sēj pavasarī vai vēlu rudenī, īsi pirms ziemas iestāšanās. Dīgst lēni 2-3 nedēļas. Svaigu zaļumu ieguvei sēju atkārto ik pēc 10-20 dienām. Lapiņas pievieno salātiem, dārzeņu, rīsu un zirņu ēdieniem, gaļas sautējumiem, kā arī zupām un mērcēm.