Paprika - populārs dārzenis, kas tiek audzēts siltumnīcā vai dārzā. Šiem augiem ir dažādas krāsas, formas un garšas. Parasti piparus iedala divās daļās - saldajos un asajos. Asie pipari ir iegareni, šauri, ļoti asi; tos lieto kā garšvielas. Saldās paprikas augļi ir lieli, apaļi un sulīgi. Lai iestādītu papriku, 1-2 sēklas jāievieto kūdras substrātā vai trauciņā ar biohumusa maisījumu. Ar paprikas pārstādīšanu jābūt uzmanīgiem, jo to sakņu sistēma ir ļoti vāja. Augsnē jāstāda tik pat dziļi, cik tā atradās podiņā. Jālaista aptuveni 2-3 reizes nedēļā, vēlams no rīta puses. Ja augsne tiek pietiekami mitrināta, augam ir vieglāk uzturēt siltumu. Parasti paprikas šķirnes audzē siltumnīcā vai dārzā, bet interneta veikalā Veikalsdarzam.lv piedāvājam arī dekoratīvās šķirnes, kuras var audzēt podos - to augi ir zemi un aug visu cauru gadu!
Vidēji agrīna šķirne. Augi izaug līdz 70–80 cm gari. Ienākušies augļi oranži, 6–7 mm biezām sieniņām, sver apmēram 130 g. Audzēšanai siltumnīcās un uz lauka.
Augļi 20–25 cm gari, ienākušies ir oranži, saldi. Audzē siltumnīcā un uz lauka. Paprikas ēd svaigas, tās var konservēt, sautēt, izmantot mērču gatavošanai. Šajos augļos daudz ogļhidrātu, minerālvielu, īpaši daudz kālija un P, C, E, kā arī B grupas vitamīnu.
Sēj siltumnīcā no februāra līdz aprīlim. 40-60 dienas augušus dēstus stāda stikla vai plēves siltumnīcās 4 augus/m² vai podos. Ražot sāk agri. Pipars krāsu maina no zaļas uz oranžu un sarkanu. Satur daudz C vitamīna. Garša salda, ar maigu asumiņu. Lieto salātos, mērcēs, zupās, marinādēs kā arī konservē. Krūms 60-70 cm augsts.
Audzē polietilēna plēves siltumnīcās un uz lauka. Augļi konusveida, apmēram 100-120 g smagi, violetā krāsā, sulīgi. Piemēroti lietošanai svaigā veidā un konservēšanai.
Paredzēta audzēšanai atklātā laukā, no vēja aizsargātā, saulainā vietā. Augļi kuba formā, 3-4 kameru 6-8 mm biezas sieniņas, dzeltenīgi zaļā krāsā, nogatavojušies – sarkani.
DĀRZEŅPIPARI JALAPENO M Agrīna aso papriku šķirne. Veģetācijas periods 65–75 dienas. Augļi izaug 7,5–8 cm gari, ienākušies ir sarkani. Jau vairāk nogatavojušies augļi, jo tie asāki. Audzē siltumnīcās un uz lauka, var audzēt podos.
Sēj siltumnīcā no februāra līdz aprīlim. 40-60 dienas augušus dēstus drošāk audzēt stikla vai plēves siltumnīcās. 2,5-3 augus /m². Svaigu lieto salātos, mērcēs, zupās, kā arī konservēšanai.
DĀRZEŅPIPARI ANAHEIM CHILI Vidēji agrīna aso papriku šķirne. Ēd svaigā veidā, konservē un žāvē. Audzē siltumnīcās un ziemas dārzos. Siltā vasarā var augt uz lauka.
Agrīns hibrīds. Augi izaug gari. Augļi spīdīgi, 25 cm gari, sver apmēram 200–210 g, ienākušies ir dzeltenā krāsā. Audzē siltumnīcās un uz lauka. Pastāvīgajā augšanas vietā dēstus stāda maija beigās. Audzējot uz atklāta lauka, izvēlas saulainu aizvēju, pirmajās nedēļās ieteicams dēstus piesegt ar agroplēvi. Ēd svaigas, ceptas, var konservēt, sautēt,...
Agrīna, ražīga saldo papriku šķirne. Augļi apaļi, ribaini, nedaudz plakani, forma atgādina tomātu. Ienākušies ir sarkanā krāsā, sver apmēram 150 g. Lieto svaigus, konservē, sautē. Īpaši piemēroti piedevās zivju ēdieniem. Audzēšanai siltumnīcās vai uz lauka. Optimālā paprikas sēklu dīgšanas temperatūra 22–25 °C. Sēklas sadīgst 14– 22 dienās.
Agrīns ‘Kapia’ tipa aso papriku hibrīds. Augi vidēji augsti. Nogatavojušies augļi tumši sarkani, 15 cm gari, 4 mm biezām sieniņām. Audzē polietilēna un stikla siltumnīcās. Paprikām nepieciešams mitrums - jālaista 2-3 reizes nedēļā. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 500-1000.
Audzē polietilēna plēves siltumnīcās un uz lauka. Augļi dekoratīvi, ieapaļi, atgādina tomātus. Svars 30-80 g, biezas sieniņas, ar labām garšas īpašībām. Piemēroti lietošanai svaigā veidā un konservēšanai. Sēklas sadīgst 14-22 dienās. Stādus laukā stāda pēc salnām, izvēloties no vēja pasargātu, saulainu vietu, auglīgu augsni.
DĀRZEŅPIPARU YALA & RELA RELA MAISĪJUMSVidēji agrīnu, garšīgu un dekoratīvu dārzeņpiparu maisījums. Vienam augam izaug 50–70 nelieli, 8–10 gari un 4 cm diametra dārzeņpipari. Augļi ļoti garšīgi, neparasti saldi un smaržīgi. Dārzeņpiparus izmanto uzkodām, tie ir neaizstājami, gatavojot atsvaidzinošus salātus. Piemēroti audzēšanai balkonos, siltumnīcās,...
Augi vidēji augsti. Augļi lieli, kuba formas, aptuveni 120–140 g smagi, ienākušies - tumši sarkani. Sēklas labi dīgst, ja temperatūra nav zemāka par +15 °C. Optimālā sēklu dīgšanas temperatūra + 22-25 °C. Audzē uz atklāta lauka un siltumnīcā. Paprikas vislabāk aug trūdvielām bagātā, neitrālā smilšmāla augsne.
Agrīns, pret slimībām izturīgs, ražīgs saldās paprikas hibrīds. Augu augstums apmēram 50 cm. Augļi ļoti lieli, kuba formas, biezām sieniņām, 3–4 kamerām, ienākušies ir sarkani. Lieto svaigus, konservē, sautē, cep, īpaši piemēroti pildīšanai. Audzēšanai siltumnīcā. Optimālā paprikas sēklu dīgšanas temperatūra 22–25 °C. Sēklas sadīgst 14– 22 dienās.
PIPARI WESTLANDSE LANGE RODEAgrīna aso piparu šķirne, augļi zaļā un sarkanā krāsā, ar spēcīgu garšu. Piemēroti lietošanai svaigā veidā, konservēšanai, augļus var kaltēt. Audzē siltumnīcās, ziemas dārzos, karstā vasarā labi ražo arī uz lauka. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 1000-1500.
Vidēji agrīna šķirne. Augu augstums – 60–70 cm. Augļi ar 7–9 mm biezām sieniņām, sver apmēram 180–250 g. Uz viena auga nobriest 10–14 augļi. Audzē tuneļos, polietilēna un stikla siltumnīcās. Labi aug ar humusu bagātā mālsmilts vai viegla smilšmāla labi iekultivētā, neskābā (pH 6,5) augsnē. Ražojošas paprikas bagātīgi laista 2–3 reizes nedēļā, vislabāk –...
Agrīna šķirne. Augi izaug 50–60 cm gari. Ienākušies augļi sulīgi, oranži, 3–4 kameru, 7 mm biezām sieniņām, sver apmēram 140–160 g. Audzē siltumnīcās un uz lauka. Audzējot uz lauka, jāizvēlas saulaina vieta aizvējā. Labi aug auglīgā, mitrā un siltā, ar humusu bagātā mālsmilts vai viegla smilšmāla labi iekultivētā, neskābā (pH 6,5) augsnē. Ražojošas...
Ražīgs “cayenne” tipa asās paprikas hibrīds, kas labi panes karstumu. Audzēšanai uz lauka un siltumnīcā. Augļi gareni, tievi, smailiem galiem, 18 cm gar, sver apmēram 40 g, ienākušies ir koši sarkani. Lieto kā garšvielu, var konservēt nesagrieztus jebkurā gatavības stadijā. Optimālā paprikas sēklu dīgšanas temperatūra 22– 25 °C. Sēklas sadīgst 14– 22...
Šķirne izceļas ar dekorativitāti un nelieliem dzeltenas krāsas, dedzinoši asiem augļiem. Augs ražo visu gadu. Augļi nelieli, sver apmēram 5 g. Pēc asuma šī šķirne pieskaitāma vienām no asākajām (700 000–900–000 SHU pēc Skovila skalas). Augs augsts, audzējams podos. Karstā vasarā var audzēt laukā, stiklotā balkonā, vēsākā laikā – ienest mājā. Sēklas sēj...
Augi ir vidēji augsti. Augļi nelieli, oranži, bez sēklām. Audzē siltumnīcās un uz lauka. Stādus laukā stāda, kad beigušās salnas. Audzējot uz lauka, jāizvēlas auglīga augsne, saulaina, no vēja pasargāta vieta. Var lietot svaigus, konservēt, cept un sautēt. Paprikās ir daudz ogļhidrātu, minerālvielu, īpaši kālija, un P vitamīna, C, B grupas, E vitamīnu.
Sēj no februāra līdz aprīlim siltumnīcā. 40-60 dienu vecus dēstus izstāda siltumnīcā vai zem plēves seguma divrindu slejās 50x50+80cm (3 augus/m2). Ražu sāk vākt pēc 65-70 dienām pēc izstādīšanas.
Vidēji agrīns, ražīgs, pret slimībām izturīgs ʻanaheimʼ tipa paprikas hibrīds. Paprikas audzē neapkurināmās siltumnīcās karstā vasarā labi ienākas uz lauka. Augļi gareni, apmēram 18 cm gari, sver 120–130 g, ienākušies ir koši sarkani. Jo augļi gatavāki, jo asāka garša. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 1000-2000.
Ražīga ʻappleʼ tipa paprikas šķirne. Augļi dzeltenīgi, ienākušies – sarkanā krāsā, maigi asi, sver 90–100 g. Lieto kā garšvielas. Var konservēt nesagrieztus jebkurā gatavības stadijā. Optimālā paprikas sēklu dīgšanas temperatūra 22–25 °C. Sēklas sadīgst 14– 22 dienās. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 1000-2000.
Ražīga čilli piparu šķirne. Augi kompakti, var audzēt podos. Augļi asi, nedaudz grumbaini, 6–10 cm gari. Nobriestot maina krāsu no zaļas uz dzeltenu. Nobriedušiem ʻHot Lemonʼ pipariem ir izteikta citronzāļu un citrusaugļu pēcgarša. Piemēroti lietošanai svaigā veidā, salsas gatavošanai, kā arī kaltēšanai un konservēšanai. Piešķir īpašu garšu cepešiem,...
Agrīns, pret slimībām izturīgs, ražīgs saldo papriku hibrīds. Augļi krēmkrāsas, ienākušies – gaiši sarkani, sver 110 g. Augļi kuba formas, ar biezām sieniņām. Ražu novāc, kamēr augļi krēmkrāsā. Lieto svaigus, konservē, sautē, īpaši piemēroti cepšanai.
Agrīna, ražīga saldo papriku šķirne. Augļi nelieli, līdz 8 cm gari, ienākušies – koši dzelteni, maz sēklu. Audzē siltumnīcās un uz lauka, augi kompakti, apmēram 45 cm augsti, tāpēc labi piemēroti audzēšanai podos. Paprikas var lietot svaigas, konservēt, sautēt, ideāli piemērotas cepšanai uz grila.
Vidēji agrīns, ļoti ražīgs ‘Lamuya’ tipa dārzeņpiparu hibrīds. Augļi ļoti lieli, 3–4 kameru, pagari, nedaudz šķautņaini, sver 300–400 g, kad 12–14 cm gari. Ienākušies ir koši sarkanā krāsā. Ar ļoti labu garšu, saldi kraukšķīgi un aromātiski. Augi izaug gari. Audzē siltumnīcā un uz lauka. Audzējot uz lauka, jāizvēlas saulaina vieta aizvējā.
Vaisiai stambūs, kubo formos, raudonos spalvos, 8–10 mm storio sienelėmis. Puikiai dera šviesos trūkumo ir žemesnės temperatūros sąlygomis. Tinka šviežiam vartojimui ir perdirbimui. Optimali paprikos sėklų dygimo temperatūra + 22–25 °C. Daigai išdygsta per 14–22 dienas.
PAPRIKA QUADRATO D'ASTI GIALLO Vidēji agrīna šķirne. Augi aug lekni, diezgan augsti. Augļi lieli, sulīgi, 4 kameru, sver ap 280 g, 7–8 mm biezām sieniņām. Audzē siltumnīcā vai uz lauka.
Sēj siltumnīcā no februāra līdz aprīlim. 40-60 dienas augušus dēstus stāda stikla vai plēves siltumnīcās 4 augus/m² vai podos. Sīvie pipari satur vairāk C vitamīna kā paprika. Lieto mērcēs, zupās, marinādēs kā arī konservēšanā. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 30-50 tūkstoši.
Neliela auguma, ļoti agrīna šķirne. Der audzēšanai atklātā laukā, dobēs. Sēj siltumnīcā no februāra līdz aprīlim. 40-60 dienas augušus dēstus drošāk audzēt stikla vai plēves siltumnīcās. Svaigu lieto salātos, mērcēs, zupās, kā arī konservēšanā.
Vidēji agrīna šķirne. Augi aug lekni, diezgan augsti. Augļi lieli, 4 kameru, sver ap 280 g, 7–8 mm biezām sieniņām, ienākušies kļūst sarkani. Lieto svaigus, konservē, sautē, īpaši piemēroti pievienošanai zivju ēdieniem. Audzē siltumnīcās vai uz lauka.
Augļi ir iegareni un konusveidīgi, pēc formas atgādina ragu. Kad nogatavojušies - spilgti sarkani un asi. Lieto kā garšvielu, var pievienot jebkurā gatavošanas posmā. Uz viena auga izaug 20-25 augļi. Aso piparu optimālā dīgtspējas temperatūra +22–25 °C. Sēklas izdīgst 14-22 dienu laikā. Var audzēt neapsildāmās siltumnīcās vai arī atklātā augsnē. Augļos...
Agrīna, ļoti ražīga hibrīda šķirne, izturīga pret tabakas mozaīkas vīrusu. Augi aug lekni, vidēji augsti. Augļi kuba formas, izaug 7,5–8 cm diametrā, ienākušies ir sarkani. Pēc noplūkšanas saglabājas ilgi. Audzē neapkurināmā siltumnīcā. Paprikas ir jutīgas pret mitruma trūkumu, tāpēc augus vajadzētu laistīt 2–3 reizes nedēļā pirmajā dienas pusē....
Agrīna, ražīga aso papriku šķirne. Veģetācijas periods 65–75 dienas. Augļi izaug 7,5–8 cm gari, ienākušies ir sarkani. Jau vairāk nogatavojušies augļi, jo tie asāki. Atbilstoša temperatūra paprikas sēklu sadīgšanai ir +22–25 °C. Sēklas sadīgst pēc 14–22 dienām. Audzē siltumnīcās un uz lauka, var audzēt podos. Aukā stādus izstāde maija beigās. Augļos...
Vidēji agrīna šķirne. Augi aug lekni, diezgan augsti. Augļi lieli, četrkameru, sver ap 280 g, 7–8 mm biezām sieniņām, ienākušie ir dzelteni. Lieto svaigus, konservē, sautē, īpaši piemēroti pievienošanai zivju ēdieniem. Audzē siltumnīcās vai uz lauka.
Augi izaug diezgan gari. Augļi ļoti lieli, 3–4 kameru, pagari, nedaudz šķautņaini, sver 360–380 g, kad ienākas – dzelteni. Audzē siltumnīcā. Paprikas ir jutīgas pret mitruma trūkumu, tāpēc augus vajadzētu laistīt 2–3 reizes nedēļā. Piemērotas lietošanai svaigā veidā, sautēšanai, cepšanai, konservēšanai.
Augļi iegareni, smailu galu, ienākušies mēdz būt tumši sarkanā krāsā, asi, sver 25–30 g. Lieto kā garšvielas. Vienam augam izaug 20–25 augļi. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 30-50 tūkstoši.
Piemērota audzēšanai siltumnīcās un uz lauka. Augi diezgan plati, 70 cm augsti. Augļi kuba formas, augšanas laikā – zaļi, bet ienākušies – oranžā krāsā, sver 130–190 g.
Piemērota audzēšanai neapkurināmās siltumnīcās un uz lauka. Augļi apaļi, forma atgādina tomātus, ienākušies augļi tumši sarkani, biezām sieniņām, sver 90–100 g.
Agrīna šķirne, izturīga pret tabakas mozaīkas vīrusu. Audzē siltumnīcās vai uz lauka. Augi izaug gari. Augļi 12 centimetrus gari, 2–3 kameru, sver apmēram 45–50 g, 3 mm biezām sieniņām. Ražo novāc, kamēr augļi zaļā krāsā. Lieto svaigus, konservē, sautē, īpaši piemēroti cepšanai.
Augi ir kupli, vidēja augstuma. Augļi ir plāni, iegareni, 2,5 cm diametrā, 11 cm gari un 2 mm biezi, ar svaru no 40 līdz 45 g un nogatavojušies ir sarkanā krāsā. Audzē siltumnīcās un ārā. Paprika ir jutīga pret mitruma trūkumu, tāpēc augus vajadzētu laistīt 2-3 reizes nedēļā dienas pirmajā pusē. Šī šķirne ir īpaši piemērota konservēšanai, tad augļus var...
Agrīna šķirne, piemērota audzēšanai siltumnīcā un uz lauka. Augi aug lekni, vidēji augsti. Augļi kuba formas, lieli, 3–4 kameru, sver ap 300 g, ar 4–5 mm biezām sieniņām, melnā krāsā, nogatavojoties paliek sarkani. Lieto svaigus, konservē, sautē, īpaši piemēroti pievienošanai zivju ēdieniem.
Vidēji agrīns aso papriku hibrīds, izturīgs pret tabakas mozaīkas vīrusu. Augļi apaļi, spīdīgi, 3–3,5 cm diametrā, 5 mm biezām sieniņām, sver apmēram 20 g, ienākušies ir sarkani. Paprikas audzē siltumnīcās un uz lauka, var audzēt podos. Laukā stādus izstāda pēc salnām. Lieto svaigā veidā, labi piemērotas konservēšanai vai pildīšanai. Augļos kapsaicīna...
Agrīna asa šķirne, augļi zaļā un sarkanā krāsā, ar spēcīgu garšu. Piemēroti lietošanai svaigā veidā, konservēšanai, augļus var kaltēt. Audzē siltumnīcās, ziemas dārzos, karstā vasarā labi ražo arī uz lauka. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 30-50 tūkstoši.
Augi izaug līdz 90–100 cm augsti. Augļi ir gareni, aptuveni 110 g smagi, ienākušies – tumši sarkani. Paprikai patīk mitrums. Jālaista bagātīgi, 2–3 reizes nedēļā. Audzē siltumnīcās. Ēd svaigas, var konservēt, sautēt un izmantot mērču gatavošanai.
Vidēji agrīna šķirne ar dekoratīviem un ļoti gardiem augļiem. Augļi ar biezām sieniņām, kuba formas, lieli, 190 gramus smagi, violetā krāsā, nobrieduši – oranži, sarkani. Piemērotas audzēšanai balkonos, siltumnīcās, karstā vasarā labi ražo uz lauka. Augiem nepieciešami balsti. Sēklas sēj kūdras substrāta podiņos pa 1–2 sēklām 0,5–1,5 cm dziļumā. Vislabākā...
Sēj siltumnīcā no februāra līdz aprīlim. 40-60 dienas augušus dēstus drošāk audzēt stikla vai plēves siltumnīcās. 2,5-3 augus/m². Svaigus piparus lieto salātos, mērcēs, zupās, kā arī konservēšanai.
Augļi izaug līdz 8 cm gari, ar 3 mm biezām sieniņām, ienākušies - oranžā krāsā. Piemērotākā temperatūra paprikas sēklu dīgšanai + 22-25 °C. Sēklas sadīgst 14-22 dienās. Audzē siltumnīcās un uz lauka, var audzēt podos. Uz lauka stādus stāda, kad beigušās salnas. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 30-50 tūkstoši.
Sēj siltumnīcā no februāra līdz aprīlim. 40-60 dienas augušus dēstus stāda stikla vai plēves siltumnīcās 4 augus/m² vai podos. Sīvie pipari satur vairāk C vitamīna kā paprika. Lieto mērcēs, zupās, marinādēs kā arī konservēšanā. Augļos kapsaicīna daudzums pēc Skovila skalas (SHU) 25-30 tūkstoši.
Audzē no dēstiem izsējot agri pavasarī siltumnīcā. Piķē un izstāda siltumnīcā. Lietošanas gatavību sasniedz 70 dienās pēc izstādīšanas. Augs siltumprasīgs, 60-70 cm austs, jāveido ar 2-3 galvenajiem dzinumiem, neļaujot veidoties krūmam.
Agrīna, ražīga šķirne. Augi aug lekni, diezgan augsti. Augļi gareni, 1 cm diametrā, 22 cm gari, 2 mm biezām sieniņām, sver 30–40 g. Augļi gaiši zaļi, ienākoties mana krāsu uz sarkanu, to forma atgādina ragu. Paprikas audzē neapkurināmās siltumnīcās un uz lauka. Šī šķirne īpaši piemērota konservēšanai, tāpēc augļus var atstāt veselus, nesagrieztus.