Pētersīļi mūsu valstī ir ārkārtīgi populāri garšaugi. Līdzīgi kā daudzi citi augi, arī pētersīļi iedalās divos veidos - lapu un sakņu. Lapu pētersīļu šķirnes atšķiras pēc to garšas intensitātes, krāsas un lapu formas. Sakņu pētersīļus var izmantot zupās un sautējumos vai pievienot citiem ēdieniem. Pētersīļus varat audzēt ik pēc diviem mēnešiem, kā arī varat audzēt tos uz palodzes un baudīt svaigus garšaugus arī ziemas laikā. Šos zaļumus var audzēt kā siltumnīcā, tā arī dārzā. Ja audzēsiet tos podā, varēsiet baudīt svaigus zaļumus visa gada garumā, neskatoties uz sezonu. Pētersīļu lapas var griezt tad, kad augs sasniedzis aptuveni 10-12 cm garumu. Kad augi sāk pumpuroties, tos var nogriezt un visas lapas izkaltēt. Pētersīļi palīdz cīnīties pret nezālēm. Ja vasaras sezona ir ļoti sausa, nepieciešama papildus laistīšana, jo pētersīļiem patīk liels mitruma daudzums. Dodieties uz interneta veikalu Veikalsdarzam.lv un izvēlieties sev piemērotāko pētersīļu šķirni!
Agras ražas ieguvei sēj vēlu rudenī, bet vasaras, rudens ražai, aprīlī atklātā laukā. Retina, atstājot 8-10 cm atstarpi starp augiem. Sēklas dīgst lēni 15-30 dienas. Izmanto kā piedevu zupām un gaļas ēdieniem.
Sēj no aprīļa līdz jūnija beigām uz lauka, dobēs 20-30 sēklu uz rindas tekošo metru. Ražu vāc oktobrī. Sakne koniska, gluda.
Veģetācijas periods - 175-195 dienos. Saknes ēd svaigas, šķirne piemērota pārstrādei un uzglabāšanai ziemā. Pārtikā lietojamas arī lapas. Agrīnai pavasara ražai var sēt rudenī.
Agras ražas iegūšanai sēj iepriekšējā gada jūlija vidū vai rudenī pirms augsnes sasalšanas, bet rudens ražai aprīļa vidū, vai audzē no dēstiem. Sēklas dīgst 15-25 dienas.
Ienākas 70 dienās pēc sējas. 4 m garo, ūdenī šķīstošo un precīzu izsēju nodrošinošo lentu dobē 1-2 cm dziļi augsnē klāj no aprīļa līdz jūnijam. Neļaut augsnes virskārtai izkalst.
Vidēji agrīna lapu pētersīļu šķirne ar gludām, aromātiskām, tumši zaļām lapām. Šķirne tiek novērtēta ne tikai lapu, bet arī sakņu dēļ. Audzē pavasara/vasaras un rudens ražai. Pētersīļi prasīgi pret gaismu un augsni. Vislabāk aug mālsmiltī. Tas ir garšaugs, kuru būs patīkami audzēt Tavā dārzā, dodot iespēju eksperimentēt ar garšu un gatavošanas stiliem.
Lapu pētersīļu šķirne. Veģetācijas periods – 80-90 dienas (pavasara/vasaras ražai) vai 150-180 dienas (rudens ražai). Lapas kuplas, tumši zaļas, krokotas. Lapās esošās ēteriskās eļļas uzlabo ēdienu garšu. Pētersīļi prasīgi pret gaismu un augsni. Vislabāk aug mālsmiltī. Tas ir garšaugs, kuru būs patīkami audzēt Tavā dārzā, dodot iespēju eksperimentēt ar...
Sēšanai atklātā zemē no aprīļa līdz jūnija beigām, vadziņās līdz 1-2 cm dziļumam. Starp rindām 25-30 cm. Veģetācijas periods 135 dienas. Saknes lielas, koniskas formas ar pārsteidzoši bagātīgu aromātu, ilgstošai uzglabāšanai. Izmanto lai pievienotu zupām, salātiem vai svaigā veidā. Piemērots svaigai realizācijai, pārstrādei un ilgtermiņa glabāšanai.
Lapu pētersīļu šķirne. Veģetācijas periods – 80-90 dienas (pavasara/vasaras ražai) vai 150-180 dienas (rudens ražai). Lapas kuplas, tumši zaļas, krokotas. Lapās esošās ēteriskās eļļas uzlabo ēdienu garšu. Lapas var saldēt, kaltēt, tajās daudz vitamīnu un minerālvielu. Pētersīļi prasīgi pret gaismu un augsni. Vislabāk aug mālsmiltī.
Agrīna sakņu pētersīļu šķirne vasaras un rudens ražai. Veģetācijas periods 110-150 dienas. Saknes gludas, līdz 15 cm garas, miziņa balta, mīkstumam patīkama smarža. Var lietot svaigus, pārstrādāt. Pārtikā izmanto arī lapas. Agrai pavasara ražai var sēt rudenī. Vislabāk aug vieglā mālsmilts vai mitrā smilšmāla augsnē.
Lapas gludas, tumši zaļas, aromātiskas. Šķirne tiek augsti vērtēta ne tikai aromātisko lapu, bet arī sakņu dēļ. Agrai pavasara ražai sēj rudenī vai agri pavasarī. Rudens ražai sēj maijā.
Veģetācijas periods – 80–90 dienas (pavasara/vasaras ražai) un 150–180 dienas (rudens ražai). Lapas tumši zaļas,tāsvar saldēt, žāvēt. Vislabāk aug mālsmilts augsnē.
Vidēji agrīni, ražīgi sakņu pētersīļi, labi aug smagā augsnē. Saknes baltas, gludas, 20–22 cm garas. Var lietot svaigus. Piemēroti pārstrādāšanai, ilgai glabāšanai. Lapas tumši zaļas, diezgan garas. Arī lapas var lietot pārtikā. Agras pavasara ražas iegūšanai var sēt rudenī.
Šķirni audzē no pavasara līdz rudenim, audzē dārza dobēs un uz palodzes. Lapas leknas, tumši zaļas, krokotas. Lieto svaigā veidā, kaltētus. Vislabāk aug no nezālēm brīvā, auglīgā augsnē.
Pētersīļu šķirne ar gludām lapām. Ražu novāc pēc 70–75 dienām. Lapas aromātiskas, tumši zaļā krāsā, lieto ēdienu garšas uzlabošanai. Agrai ražai - sēj rudenī vai agri pavasarī, rudens ražai sēj maijā.
Populāra lapu pētersīļu šķirne. Lapas leknas, tumši zaļas, ļoti krokotas. Tajos esošās ēteriskās eļļas uzlabo ēdienu garšu. Lapas var saldēt, kaltēt, tajās ir C, A, B1, B2 vitamīns, karotīns, folijskābe, kālija sāļi, magnijs, dzelzs. Pētersīļi ir prasīgi pret gaismu un augsni. Vislabāk aug mālsmiltī.
Vidēji agrīna lapu pētersīļu šķirne ar gludām, aromātiskām, tumši zaļām lapām. Šķirne tiek novērtēta ne tikai lapu, bet arī sakņu dēļ. Audzē pavasara/vasaras un rudens ražai. Agrai pavasara ražai sēj rudenī vai agri pavasarī, rudens ražai sēj maijā. Labi aug vieglā, mitrā smilšmāla vai mālsmilts augsnē.
Lapu pētersīļu šķirne. Augs kompakts, izaug līdz 45 cm garš, piemērots audzēšanai podos. Lapas aromātiskas, tumši zaļas, gludas. Lapu kāti stingri, vertikāli. Agrai ražai sēj rudenī vai agri pavasarī, rudens ražai – maijā. Vislabāk aug vieglā, mitrā mālsmilts vai smilšmāla augsnē.