Garšvielas un retu augu sēklas domātas ne tikai dažādiem gardēžiem, bet arī iesācējiem, kuri vēlas izaudzēt paši savus zaļumus, lai atklātu jaunas garšas un smaržas. Daudziem no šiem augiem ir ārstnieciska iedarbība un tie palīdz cīnīties pret dažāda veida slimībām. Ļoti iesakām vienmēr turēt pie rokas svaigas dilles, pētersīļus, baziliku, timiānu, oregano vai lociņus. Savus mīļākos garšaugus varat audzēt ne tikai dārzā - arī uz palodzes izaugs skaisti, ziedoši un kupli garšaugi. Šo augu sastāvā ir arī daudzas ēteriskās eļļas, kas papildina garšu un palīdz uzņemt arvien vairāk vitamīnu. Interneta veikalā Veikalsdarzam.lv tiek piedāvātas kvalitatīvas garšaugu sēklas. Vēlamies, lai jūsu ēdieni būtu gardi, kokteiļi - garšīgi, mērces un salāti - aromātiski un jūsu veselība - lieliskā stāvoklī!
MILZU PĪPENES SILVER PRINCESSDaudzgadīgas, bagātīgi un ilgi ziedošas, viegli audzējamas puķes. Ziedi lieli. Var griezt pušķiem, ūdenī ieliktas ilgi nenovīst. Dārzos stāda kā fona augu, izvēloties no vēja aizsargātas, siltas un saulainas vietas.
Viengadīgs malvu dzimtas augs.Diennakti izmērcētas sēklas sēj siltumnīcā no februāra līdz maijam. Audzē siltumnīcā vai dārzā dobē. Dārzā stāda siltā saulainā vietā, auglīgā, labi sastrādātā augsnē, 60x60 cm attālumā. Svaigās pākstis izmanto kā garšaugu salātos, zupās, sautējumos un konservē. Augstums 120-180 cm.
Augļi mazi, garšīgi, 5–10 g, ražo ļoti bagātīgi. Ēd svaigus, marinē, pievieno salātiem, pēc garšas atgādina gurķus. Augi aug ātri, līdz 3–5 m augstumam, viens augs aizņem 2–3 m diametra lielu platību, tāpēc nepieciešams stādīt pie sienas vai izveidot balstus. Dekoratīvi ne tikai augļi, bet arī paši augi, kas atgādina liānas. Stādus ieteicams stādīt, kad...
Daudzgadīgi garšaugi, 40-100 cm augsti, nektāra bagāti. Svaigas un kaltētas lapas ar citrona un melisas aromātu izmanto kā garšvielas, vērtīgākās pirms ziedēšanas. Piemērots salātiem, gaļas ēdienu aromatizēšanai un tēju pagatavošanai.
Sēj aprīlī siltumnīcā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanai. Augstums 50 cm. Vienā gramā 600-700 sēklu.
THAI baziliks ir ļoti aromātisks. Augs dekoratīvs, kolonnas formas, izaug 60–90 cm garš, lapas tumši zaļā krāsā. Piemērots audzēšanai uz lauka, siltumnīcās un puķu podos. Gatavojot garšvielu maisījumus, sader ar mārsilu, estragonu, pētersīļiem, rozmarīnu. Lapiņas aromātiskākas līdz ziedēšanai. Ziemā baziliku var izaudzēt arī mājās kastītēs un uz palodzēm,...
Viengadīgs aromātisks garšaugs, dekoratīvs augs un medusaugs. Pārtikā lieto svaigus un kaltētus lakstus ar lapām. Piemērots pievienošanai gaļas, biezpiena un dārzeņu ēdieniem. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes. Uz lauka stāda izaudzētus stādus.
Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Daudzgadīgs augs. Siltumnīcā sēj aprīļa sākumā. Dēstus piķē dēstu kastītēs vai podos. Dobēs pārstāda maija vidū 30x40 cm attālum. Izopa lapas un ziedus izmanto kā garšvielu pie gaļas un medījumiem. Izmanto bērniem pret klepošanu naktī, hroniska bronhīta un bronhiālās atsmas ārstēšanai, pret hroniskiem iekaisumiem kuņģa un zarnu traktā, gremošanas...
ĀRSTNIECISKĀ SALVIJA Ārstniecības augs, garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Ar spēcīgu aromātu un asu garšu – piemērotas pievienošanai pākšaugu ēdieniem. Augi dekoratīvi, piemēroti audzēšanai konteineros, balkona kastēs, ziemā – podā uz palodzes.
SMARŽĪGAIS BAZILIKS LARGE SWEETViengadīgs aromātisks, medus bagāts garšaugs. Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes.
ŪDENSKRESESĀtri augošs lapu dārzenis ar pikantu garšu, uzturā lieto ātri augošas, jaunas lapiņas. No svaigām laipiņām tiek gatavoti salāti, tās pievieno zupām, gatavo kokteiļus. Audzēšanai izvēlas mitru vietu.
RAUDENEDaudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Svaigas un kaltētas lapas ir piemērotas pievienošanai salātiem, gaļas ēdieniem, pārlejamo mērču aromatizēšanai. Ļoti populāra garšviela itāliešu virtuvē, raudenes kaisa uz picām, pievieno spageti makaroniem.
DĀRZEŅU PORTULAKAVērtīgi viengadīgi augi. Pārtikā izmanto lapiņas, kas pēc garšas atgādina spinātus. Izaug piecu nedēļu laikā pēc iespēšanas, ražu vāc līdz ziedēšanai. Lai visu laiku varētu mieloties ar svaigām lapiņām, ieteicams sēt vairākas reizes sezonā.
CITRONMELISADaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, medusaugi. Lapas un ziedi izplata patīkamu, atsvaidzinošu, citronus atgādinošu smaržu. Svaigas un kaltētas pievieno ēdieniem, kam piemērots citronu aromāts.
IZOPSGaršaugs, ārstniecības augs, dekoratīvs augs, medusaugs. Kā garšvielu izmanto svaigus un kaltētas lapas, ziedus, jauno dzinumu galotnes. Smaržo pēc salvijām un mētrām. Augus novērtē dekoratīvo īpašību dēļ, tie labi izskatās blakus rozēm, piemērots nogāžu apzaļumošanai.
BAZILIKI THAI Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
BAZILIKI CINNAMONViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Audzē no dēstiem. Sēj aprīlī siltumnīcā. Dēstus dobē stāda jūnijā trūdvielām bagātā augsnē, no vējiem pasargātā vietā. Svaigā vai kaltētā viedā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanai. Sēņu, gurķu, kabaču, tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanai.
Viegli audzējami un mazprasīgi augi, tāpēc tie ir lieliska izvēle pat maziem dārzniekiem. Ēdienā izmanto lapas un sarkanās smaržīgās odziņas, kuras pievērsīs bērnu uzmanību un dārzam piešķirs vēl papildu skaistumu.
SĒJAS PAZVĒRĪTESLapu dārzeņi, audzē kā dārza salātus. Aug ātri, nav nepieciešama īpaša augsne. Pārtikā izmanto svaigās, aromātiskās lapas, kam piemīt riekstu garša. Labi sader ar sieru, tās liek salātos, ar tām grezno ēdienus. Aug ātri. Tāpēc, lai baudītu šīs aromātiskās lapas visu vasaru, ieteicams sēt vairākas reizes. Var audzēt kopā ar salātiem. Sēj uz...
Daudzgadīgie augi ir īpaši smaržīgi aromātiski, nektāra bagāti. Audzēts puķu podos, garšvielu audzētavās. Kā garšvielas der svaigas un kaltētas lapas, jaunie dzinumi. Augi tiek nogriezti ziedēšanas sākumā.
RUDZUPUĶE ROSE SHADEViengadīgas puķes. Ziedi koši, pildīti, zied ilgi un bagātīgi. Viegli audzēt, piemērotas pušķiem. Audzē puķu dobēs, etnogrāfiskos puķu dārziņos. Nav prasīgas pret augsni, labi aug ūdeni un gaisu caurlaidīgā augsnē.
OZOLĪTE MC.KANA GIANTSDaudzgadīgas puķes, vienas no skaistākajām un iecienītākajām puķēm grieztiem ziedu pušķiem. Izaug līdz 80 cm garas. Ziedi – 5 cm diametrā, divkrāsaini, stublājs sazarots. Labi aug mitrā, auglīgā augsnē. Stāda kopā ar citām daudzgadīgajām puķēm.
RAIBZIEDU SALVIJASViengadīgas, 60–70 cm garas puķes ar dekoratīvām divkrāsu lapām. Audzē puķu dobēs, piemērotas pušķiem. Laukā izstāda pēc salnām . Vislabāk aug saulainā vietā, mitrā, irdenā un auglīgā augsnē.
Daudzgadīgi, sala izturīgi, mazprasīgi, viegli audzējami augi. Ražas novākšana sākas agrā pavasarī. Pārtikai izmanto lokus ar maigu ķiploku smaržu. Augi ir dekoratīvi, skaisti izskatās, audzējot puķu dobēs, puķu podos.
Viengadīgie ārstniecības, dekoratīvie, nektāra bagāti augi. Noplūktos ziedus uzreiz žāvē, tikai labi izžāvēti tie būs aromātiski. Vislabāk aug vieglā, labi iekoptā, nezālēm brīvā augsnē.
Viengadīgie augi. Pārtikai izmanto lapas, dzinumus, sēklas. . Lai ilgāk baudītu ražu, ieteicams sēt vairākas reizes gadā. Vislabāk aug vieglā smilšainā augsnē, atklātā saulainā vietā.
Daudzgadīgi garšaugi, 50 cm augsti, dekoratīvi, nektāra bagāti. Piemērots zupām, jūras velšu ēdieniem, vistas, medījuma, biezpiena ēdieniem, tējai. Audzēts konteineros, dobēs, ziemā - podiņā uz palodzes.
Dēstiem sēj zemstikla platībās martam, aprīļa mēnešos. Atklātā laukā izstāda aprīļa beigās, maijā 60 cm attālās rindās, 30 cm augu no auga. Svaigas un žāvētas lapas lieto kā piedevas salātiem, gaļas ēdieniem, marinējot sēnes, aromatizējot dzērienus.
Daudzgadīgs, lakstaugs, 80-90 cm augsts. Audzēts podos, garšvielu audzētavās. Vislabāk aug smilšainā vai smilšmāla augsnē, mitrā, ēnainā vai gaišā vietā. Vienā vietā augs var augt vairāk nekā gadu.
Daudzgadīgi pikanti augi, iemīļoti ar savu spēcīgo piparmētru aromātu, ko izmanto tējai un garšvielu ēdieniem. Augi ir mazprasīgi, labi aug ēnā, spēcīgā smarža atbaida peles un skudras.
Daudzgadīgi augi 40-60 cm augsti, audzēti puķu dobēs, podos un garšvielu audzētavās. Lavandai izvēlieties saulainu vietu, ūdeni caurlaidīgu augsni. Augs ir dekoratīvs visu sezonu, to mīl tauriņi un bites.
Daudzgadīgi garšaugi, dekoratīvie augi. Pārtikai izmanto rūgtās garšas lapas, dzinumus un ziedus. Žāvētas un svaigas lapas ir piemērotas jūras velšu, teļa gaļas un tītara ēdienu aromatizēšanai. aromāts Dzinumus un svaigas lapas novāc pirms ziedēšanas.
Viengadīgi ārstniecības augi, dekoratīvi augi, medusaugi. Noplūkti ziedi uzreiz tiek kaltēti, tikai pareizi izkaltēti tie ir aromātiski. Vislabāk aug vieglā, labi iestrādātā, no nezālēm brīvā augsnē. Augi izaug 50-60 cm gari. Diedzēšanas laikā sēklām substrātu uzbērt nevajag, tikai viegli iespiest augsnes virsmā. Lai sadīgtu, augsnes virsmai pastāvīgi...
Lapu dārzenis, audzē kā salātus. Pārtikā izmantojamas svaigas aromātiskas lapas ar riekstu piegaršu. Lieliski der kā piedeva sieram, salātiem, kā arī kā dekori ēdieniem. Aug ātri. Audzē pavasara, rudens ražai – sēj dobēs dārzā. Var audzēt arī podos, kastēs. Nav ieteicams sēt vasaras vidū.
Viengadīgs aromātisks, ārstniecisks, medus bagāts garšaugs. Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes. Gatavojot garšvielu maisījumus, sader ar mārsilu, estragonu, pētersīļiem, rozmarīnu. Lapiņas aromātiskākas līdz ziedēšanai.
Daudzgadīgs augs. Dobēs sēj no aprīļa līdz augustam. Satur sinepju eļļu, C vitamīnu, karotīnus, minerālvielas. Garša - pikanta sinepju. Lai gan garšaugs ir salcietīgs, to var audzēt arī siltumnīcā. Ražo no maija līdz oktobrim. Zem seguma veidojas maigākas, tīrākas lapiņas nekā āra dobē stādītiem augiem. Ziemā vēlams piesegums.
Daudzgadīgs augs, bet ziemā laukā dobē var nepārziemot. Ieteicams audzēt arī siltumnīcā vai telpās. Iekštelpās sēj visa gada garumā. Dīgst lēni 5-14 dienas. Kāti ar lielisku citronu aromātu. Citronzālei piemīt dezinficējošas īpašības un to izmanto kā ārstniecības augu. Lapas lietojamas arī kā garšviela.
BAZILIKI ITALIANO CLASSICOViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
ZAĻUMU MAISĪJUMS JAPANESE GREENSMaisījumā ir ātri augošu garšaugu sēklas. Maisījumā 15 dažādu augu sēklas. Maisījumu var audzēt podos, kastītēs, 1 m2 dobē, dārzā. Maisījums paredzēts pievienošanai salātiem, gaļas, zivju ēdieniem, atsevišķus maisījumā esošos augus var kaltēt. Vislabāk aug saulainā vietā, ūdens un gaisa caurlaidīgā augsnē. Lai šie augi būtu...
KORIANDRS SĒJASVispopulārākā un pasaulē biežāk lietotā garšzāle ar īpašu garšu un aromātu. Pievienošanai ēdienam lieto svaigas lapiņas un kaltētas sēklas, īpaši piemērots gaļas un zivju ēdieniem. Lai būtu svaigas lapiņas visu sezonu, koriandru vajadzētu sēt no marta līdz jūlijam ik pēc 20 dienām.
BAZILIKI AROMATICO DELLA RIVIERA LIGUREBazilika šķirne ar ļoti smaržīgām lapiņām. Pārtikā lieto svaigas un kaltētas lapiņas, tās pievieno gaļas, zivju ēdieniem, dārzeņu salātiem, īpaši piemērots pievienošanai tomātiem. Baziliku audzē uz palodzēm, siltumnīcās, karstā vasarā – arī uz lauka.
ŠAURLAPU LAVANDADaudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Pārtikā izmanto svaigas un kaltētas asas garšas lapas. Piemērotākais pavairošanas veids – stādīt dēstus, izaudzējot tos no sēklām lecektī. Vienā vietā var augt pat 10 gadus.
SĒJAS PAZVĒRĪTE RUCOLAViegli audzējams un ātri augošs lapu dārzenis. Uzturā izmanto svaigas pikantās garšas lapiņas. Audzē pavasara, rudens ražai – sēj dobēs dārzā. Var audzēt arī podos, kastēs. Nav ieteicams sēt vasaras vidū.
TIMIĀNSDaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, dekoratīvi augi, medusaugi. Audzē puķu dobēs, kā paklājveida zāliena augu, ziemā uz palodzes. Izmanto svaigas vai kaltētas lapas, jaunos dzinumus, ziedus. Vislabāk aug mālsmiltī, saulainā vietā.
BAZILIKI DARK OPALViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Daudzgadīgs augs. Vislabāk aug vieglākā, irdenā, trūdvielām bagātā augsnē ar labu ūdens caurlaidību. Ražu sāk vākt ne ātrāk kā ceturtajā gadā pēc sējas. Slimību izturība ļoti laba. Viena no pasaulē populārākajām šķirnēm. Lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Lieto tvaicētus ar siera mērci vai kausētu sviestu. Var marinēt vai saldēt vēlākai lietošanai.
ĀRSTNIECĪBAS KUMELĪTES Viengadīgi ārstniecības augi, dekoratīvi augi, medusaugi. Noplūkti ziedi uzreiz tiek kaltēti, tikai pareizi izkaltēti tie ir aromātiski. Vislabāk aug vieglā, labi iestrādātā, no nezālēm brīvā augsnē.
KORSIKAS MĒTRAS MINI MINT Dekoratīvs augs ar sīkām, zaļām lapiņām, audzē kā viengadīgu augu. Ja pieskaras vai uzmin, lapiņas izdala patīkamu smaržu. Audzē kā paklāju veidojošu augu garšaugu dārziņos, puķu dobēs, puķu podos, balkonu kastēs. Neaizstājams kompozīcijās, ļoti dekoratīvi izskatās, ja audzē vienu – izauguši augi veido patīkami smaržojošu zaļu...
Ātri augošs maisījums - svaigiem, krāsainiem un veselīgiem salātiem. Piemērots audzēšanai uz palodzes un dārzā.Maisījuma daudzums iepakojumā ir 5,0 g - zaļie redīsi - 2,0 g, violetie kāposti - 3,0 g.
Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes.
Ātri aug. Zaļa, mīksta zāle ir piemērota papagaiļu un mājdzīvnieku barošanai. Līdz dīgtspējai glabā siltā vietā pie loga.
Rukolu sēj no aprīļa līdz vasaras vidum, audzēšanai izvēloties auglīgas, irdenas augsnes un saules apspīdētā vietā. Rukola ir aukstumizturīga, mitrumprasīga kultūra, kas labi jūtas agri pavasarī un arī rudenī, paciešot pat nelielas salnas. Pēc sadīgšanas retina, atstājot 15-25 cm starp augiem rindā.
Viengadīgs ārstniecības un garšaugs. Sēj no aprīļa līdz maija beigām saulainā vietā, augsnē ar neitrālu reakciju. Ziedēt sāk jūlijā. Smarža svaigam gurķim līdzīga. Lietošanai ievāc svaigas lapiņas, ziedus un jaunos dzinumus, pievienojot zupām, salātiem, marinādēm. Sastāvā ir vielas, kurām piemīt pretiekaisuma, pretsāpju un nomierinoša iedarbība.
STĒVIJA (MEDUSZĀLE)Daudzgadīgi 60–80 cm augsti augi, kas ir 10–16 reižu saldāki par cukuru. Auga lapiņas iespējams pievienot tējai, kafijai, kompotam, konditorejas izstrādājumiem – visam, ko nepieciešams saldināt. Augs tikpat kā nesatur kalorijas un nav bīstams diabēta slimniekiem. Tiek audzēts istabā, vasarā – uz balkona laukā augs nepārziemo. Audzējot...
Pavairo pupu mētru izsējot sēklas dārzā un dēstiem kastītēs sākot ar martu 60-70 dienas pirms izstādīšanas dārzā. Laukā sēj sākot no maija sākuma. Pirms sējas vēlams sēkliņas izmērcēt siltā ūdenī 18 stundas. Izmanto kā piedevu salātiem, gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, kā arī gurķu skābēšanai, etiķa un eļļu aromatizēšanai. Stādot blakus dārza pupām,...
Daudzgadīgs augs. Pavairo ar sēklām, spraudeņiem un ceru dalīšanu. Siltumnīcā sēj martā, aprīlī. Maijā, jūnijā dēstus izstāda dobē vai podiņos. Ražu ievāc sākot no otrā gada pēc izstādīšanas. Izmanto zupu, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā un dzērienu aromatizēšanai.
Dēstiem sēj martā siltumnīcā, sēklas neapberot ar augsni. Dēstus izstāda maijā, jūnijā. Tējas pagatavošanai izmanto augu lapas, kuras novāktas sausā laikā piparmētras ziedēšanas periodā.