Garšvielas un retu augu sēklas domātas ne tikai dažādiem gardēžiem, bet arī iesācējiem, kuri vēlas izaudzēt paši savus zaļumus, lai atklātu jaunas garšas un smaržas. Daudziem no šiem augiem ir ārstnieciska iedarbība un tie palīdz cīnīties pret dažāda veida slimībām. Ļoti iesakām vienmēr turēt pie rokas svaigas dilles, pētersīļus, baziliku, timiānu, oregano vai lociņus. Savus mīļākos garšaugus varat audzēt ne tikai dārzā - arī uz palodzes izaugs skaisti, ziedoši un kupli garšaugi. Šo augu sastāvā ir arī daudzas ēteriskās eļļas, kas papildina garšu un palīdz uzņemt arvien vairāk vitamīnu. Interneta veikalā Veikalsdarzam.lv tiek piedāvātas kvalitatīvas garšaugu sēklas. Vēlamies, lai jūsu ēdieni būtu gardi, kokteiļi - garšīgi, mērces un salāti - aromātiski un jūsu veselība - lieliskā stāvoklī!
Dēstiem sēj martā siltumnīcā, sēklas neapberot ar augsni. Dēstus izstāda maijā, jūnijā. Tējas pagatavošanai izmanto augu lapas, kuras novāktas sausā laikā piparmētras ziedēšanas periodā.
Sēj sekli dobē agri pavasarī 45 cm attālās rindās. Drogai ievāc ziedu kurvīšus pilnziedu periodā, vēlams vakarā. Uz sāpošām locītavām vai muskuļu sastiepumiem var likt kompreses, kas atvieglos sāpes.
ĀRSTNIECĪBAS KUMELĪTES Viengadīgi ārstniecības augi, dekoratīvi augi, medusaugi. Noplūkti ziedi uzreiz tiek kaltēti, tikai pareizi izkaltēti tie ir aromātiski. Vislabāk aug vieglā, labi iestrādātā, no nezālēm brīvā augsnē.
Rukolu sēj no aprīļa līdz vasaras vidum, audzēšanai izvēloties auglīgas, irdenas augsnes un saules apspīdētā vietā. Rukola ir aukstumizturīga, mitrumprasīga kultūra, kas labi jūtas agri pavasarī un arī rudenī, paciešot pat nelielas salnas. Pēc sadīgšanas retina, atstājot 15-25 cm starp augiem rindā.
Daudzgadīgs augs. Pavairo ar sēklām, spraudeņiem un ceru dalīšanu. Siltumnīcā sēj martā, aprīlī. Maijā, jūnijā dēstus izstāda dobē vai podiņos. Ražu ievāc sākot no otrā gada pēc izstādīšanas. Izmanto zupu, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā un dzērienu aromatizēšanai.
Augļi mazi, garšīgi, 5–10 g, ražo ļoti bagātīgi. Ēd svaigus, marinē, pievieno salātiem, pēc garšas atgādina gurķus. Augi aug ātri, līdz 3–5 m augstumam, viens augs aizņem 2–3 m diametra lielu platību, tāpēc nepieciešams stādīt pie sienas vai izveidot balstus. Dekoratīvi ne tikai augļi, bet arī paši augi, kas atgādina liānas. Stādus ieteicams stādīt, kad...
BAZILIKI ITALIANO CLASSICOViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
RAUDENEDaudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Svaigas un kaltētas lapas ir piemērotas pievienošanai salātiem, gaļas ēdieniem, pārlejamo mērču aromatizēšanai. Ļoti populāra garšviela itāliešu virtuvē, raudenes kaisa uz picām, pievieno spageti makaroniem.
Sēj aprīlī, maijā auglīgā dārza augsnē. Pacieš daļēju noēnojumu. Piemēroti audzēšanai podiņos un laukā. Vienā vietā maurlokus var audzēt 10-12 gadus. Maurloku pirmo pavasara zaļumu eļļas satur sēru, kas piešķir tiem raksturīgo garšu un ārstnieciskās īpašības, kā arī C vitamīnu un karotīnu.
Daudzgadīgs augs. Dobēs sēj no aprīļa līdz augustam. Satur sinepju eļļu, C vitamīnu, karotīnus, minerālvielas. Garša - pikanta sinepju. Lai gan garšaugs ir salcietīgs, to var audzēt arī siltumnīcā. Ražo no maija līdz oktobrim. Zem seguma veidojas maigākas, tīrākas lapiņas nekā āra dobē stādītiem augiem. Ziemā vēlams piesegums.
Ļoti kompakta auguma šķirne, piemērota audzēšanai podiņos. Sēj aprīlī siltumnīcā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču un tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanai.
Zināms arī kā Tarhuns. Audzē dēstus, vai sēj sekli dobē agri pavasarī un vēlu rudenīi īsi pirms ziemas iestāšanās. 45-50 dienas augušus dēstus izstāda vasarā iekultivētā dārza augsnē, siltā, saulainā vietā. Izmanto salātiem, lazanjas, vistas, zivju, olu ēdienu pagatavošanai, dārzeņu skābēšanai un marinēšanai.
Daudzgadīgs augs. Siltumnīcā sēj aprīļa sākumā. Dēstus piķē dēstu kastītēs vai podos. Dobēs pārstāda maija vidū 30x40 cm attālum. Izopa lapas un ziedus izmanto kā garšvielu pie gaļas un medījumiem. Izmanto bērniem pret klepošanu naktī, hroniska bronhīta un bronhiālās atsmas ārstēšanai, pret hroniskiem iekaisumiem kuņģa un zarnu traktā, gremošanas...
Daudzgadīgs augs. Sēj augustā paliekošā vietā, ar kūdru ielabotā augsnē. Kā dekoratīvu augu izmanto sējot noēnotās vietās. Salātu pagatavošanai izmanto svaigās lapas kā ķiploku aizvietotāju.
SMARŽĪGAIS BAZILIKS LARGE SWEETViengadīgs aromātisks, medus bagāts garšaugs. Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes.
Daudzgadīgs augs, bet ziemā laukā dobē var nepārziemot. Ieteicams audzēt arī siltumnīcā vai telpās. Iekštelpās sēj visa gada garumā. Dīgst lēni 5-14 dienas. Kāti ar lielisku citronu aromātu. Citronzālei piemīt dezinficējošas īpašības un to izmanto kā ārstniecības augu. Lapas lietojamas arī kā garšviela.
BAZILIKI DARK OPALViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Dēstiem sēj zemstikla platībās martam, aprīļa mēnešos. Atklātā laukā izstāda aprīļa beigās, maijā 60 cm attālās rindās, 30 cm augu no auga. Svaigas un žāvētas lapas lieto kā piedevas salātiem, gaļas ēdieniem, marinējot sēnes, aromatizējot dzērienus.
Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes.
Pavairo pupu mētru izsējot sēklas dārzā un dēstiem kastītēs sākot ar martu 60-70 dienas pirms izstādīšanas dārzā. Laukā sēj sākot no maija sākuma. Pirms sējas vēlams sēkliņas izmērcēt siltā ūdenī 18 stundas. Izmanto kā piedevu salātiem, gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, kā arī gurķu skābēšanai, etiķa un eļļu aromatizēšanai. Stādot blakus dārza pupām,...
SĒJAS PAZVĒRĪTESLapu dārzeņi, audzē kā dārza salātus. Aug ātri, nav nepieciešama īpaša augsne. Pārtikā izmanto svaigās, aromātiskās lapas, kam piemīt riekstu garša. Labi sader ar sieru, tās liek salātos, ar tām grezno ēdienus. Aug ātri. Tāpēc, lai baudītu šīs aromātiskās lapas visu vasaru, ieteicams sēt vairākas reizes. Var audzēt kopā ar salātiem. Sēj uz...
Sēj aprīlī siltumnīcā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanai. Augstums 50 cm. Vienā gramā 600-700 sēklu.
Viengadīgi ārstniecības augi, dekoratīvi augi, medusaugi. Noplūkti ziedi uzreiz tiek kaltēti, tikai pareizi izkaltēti tie ir aromātiski. Vislabāk aug vieglā, labi iestrādātā, no nezālēm brīvā augsnē. Augi izaug 50-60 cm gari. Diedzēšanas laikā sēklām substrātu uzbērt nevajag, tikai viegli iespiest augsnes virsmā. Lai sadīgtu, augsnes virsmai pastāvīgi...
ŠAURLAPU LAVANDADaudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Pārtikā izmanto svaigas un kaltētas asas garšas lapas. Piemērotākais pavairošanas veids – stādīt dēstus, izaudzējot tos no sēklām lecektī. Vienā vietā var augt pat 10 gadus.
Pazīstams arī kā kinza. Sēj pavasarī vai vēlu rudenī, īsi pirms ziemas iestāšanās. Dīgst lēni 2-3 nedēļas. Svaigu zaļumu ieguvei sēju atkārto ik pēc 10-20 dienām. Lapiņas pievieno salātiem, dārzeņu, rīsu un zirņu ēdieniem, gaļas sautējumiem, kā arī zupām un mērcēm.
Viengadīgs ārstniecības un garšaugs. Sēj no aprīļa līdz maija beigām saulainā vietā, augsnē ar neitrālu reakciju. Ziedēt sāk jūlijā. Smarža svaigam gurķim līdzīga. Lietošanai ievāc svaigas lapiņas, ziedus un jaunos dzinumus, pievienojot zupām, salātiem, marinādēm. Sastāvā ir vielas, kurām piemīt pretiekaisuma, pretsāpju un nomierinoša iedarbība.
BAZILIKI AROMATICO DELLA RIVIERA LIGUREBazilika šķirne ar ļoti smaržīgām lapiņām. Pārtikā lieto svaigas un kaltētas lapiņas, tās pievieno gaļas, zivju ēdieniem, dārzeņu salātiem, īpaši piemērots pievienošanai tomātiem. Baziliku audzē uz palodzēm, siltumnīcās, karstā vasarā – arī uz lauka.
CITRONMELISADaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, medusaugi. Lapas un ziedi izplata patīkamu, atsvaidzinošu, citronus atgādinošu smaržu. Svaigas un kaltētas pievieno ēdieniem, kam piemērots citronu aromāts.
Viengadīgs vīteņaugs, kas var izaugt par 2 metrus garš. Pārtikā izmanto gaļīgās, patīkamās garšas lapas. No tiem gatavo salātus, vāra zupas, var konservēt ziemai. Augļi – violeti riekstiņi. Tos pievieno kompotiem, ķīseļiem, ievārījumiem. Var audzēt podos, uz balkoniem, nepieciešami balsti. Sēklas dīgst ilgi, pirms sējas ieteicams 12 stundas pamērcēt...
Viengadīgs malvu dzimtas augs.Diennakti izmērcētas sēklas sēj siltumnīcā no februāra līdz maijam. Audzē siltumnīcā vai dārzā dobē. Dārzā stāda siltā saulainā vietā, auglīgā, labi sastrādātā augsnē, 60x60 cm attālumā. Svaigās pākstis izmanto kā garšaugu salātos, zupās, sautējumos un konservē. Augstums 120-180 cm.
STĒVIJA (MEDUSZĀLE)Daudzgadīgi 60–80 cm augsti augi, kas ir 10–16 reižu saldāki par cukuru. Auga lapiņas iespējams pievienot tējai, kafijai, kompotam, konditorejas izstrādājumiem – visam, ko nepieciešams saldināt. Augs tikpat kā nesatur kalorijas un nav bīstams diabēta slimniekiem. Tiek audzēts istabā, vasarā – uz balkona laukā augs nepārziemo. Audzējot...
Viengadīgs garšaugs. Šķirnes CONFETTI – lapas atgādina dilles, tām raksturīga svaiga garša, liels ēterisko eļļu daudzums. Piemēroti audzēšanai podos, kastēs un dārzā vagās. Pārtikai izmanto lapas, dzinumu sēklas. Koriandra lapas plūc pirms pumpuru izveidošanās, kaltē ēnā, vēlāk liek stikla traukos un cieši aizver. Lai ilgāk priecātos par ražu, ieteicams...
ĀRSTNIECISKĀ SALVIJA Ārstniecības augs, garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Ar spēcīgu aromātu un asu garšu – piemērotas pievienošanai pākšaugu ēdieniem. Augi dekoratīvi, piemēroti audzēšanai konteineros, balkona kastēs, ziemā – podā uz palodzes.
TIMIĀNSDaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, dekoratīvi augi, medusaugi. Audzē puķu dobēs, kā paklājveida zāliena augu, ziemā uz palodzes. Izmanto svaigas vai kaltētas lapas, jaunos dzinumus, ziedus. Vislabāk aug mālsmiltī, saulainā vietā.
ŪDENSKRESESĀtri augošs lapu dārzenis ar pikantu garšu, uzturā lieto ātri augošas, jaunas lapiņas. No svaigām laipiņām tiek gatavoti salāti, tās pievieno zupām, gatavo kokteiļus. Audzēšanai izvēlas mitru vietu.
Audzē no dēstiem. Sēj aprīlī siltumnīcā. Dēstus dobē stāda jūnijā trūdvielām bagātā augsnē, no vējiem pasargātā vietā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču, tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanai.
Audzē no dēstiem. Sēj aprīlī siltumnīcā. Dēstus dobē stāda jūnijā trūdvielām bagātā augsnē, no vējiem pasargātā vietā. Svaigā vai kaltētā viedā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanai. Sēņu, gurķu, kabaču, tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanai.
KORSIKAS MĒTRAS MINI MINT Dekoratīvs augs ar sīkām, zaļām lapiņām, audzē kā viengadīgu augu. Ja pieskaras vai uzmin, lapiņas izdala patīkamu smaržu. Audzē kā paklāju veidojošu augu garšaugu dārziņos, puķu dobēs, puķu podos, balkonu kastēs. Neaizstājams kompozīcijās, ļoti dekoratīvi izskatās, ja audzē vienu – izauguši augi veido patīkami smaržojošu zaļu...
Viegli audzējami un mazprasīgi augi, tāpēc tie ir lieliska izvēle pat maziem dārzniekiem. Ēdienā izmanto lapas un sarkanās smaržīgās odziņas, kuras pievērsīs bērnu uzmanību un dārzam piešķirs vēl papildu skaistumu.
THAI baziliks ir ļoti aromātisks. Augs dekoratīvs, kolonnas formas, izaug 60–90 cm garš, lapas tumši zaļā krāsā. Piemērots audzēšanai uz lauka, siltumnīcās un puķu podos. Gatavojot garšvielu maisījumus, sader ar mārsilu, estragonu, pētersīļiem, rozmarīnu. Lapiņas aromātiskākas līdz ziedēšanai. Ziemā baziliku var izaudzēt arī mājās kastītēs un uz palodzēm,...
Viengadīgs aromātisks garšaugs, dekoratīvs augs un medusaugs. Pārtikā lieto svaigus un kaltētus lakstus ar lapām. Piemērots pievienošanai gaļas, biezpiena un dārzeņu ēdieniem. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes. Uz lauka stāda izaudzētus stādus.
Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Viengadīgs aromātisks, ārstniecisks, medus bagāts garšaugs. Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes. Gatavojot garšvielu maisījumus, sader ar mārsilu, estragonu, pētersīļiem, rozmarīnu. Lapiņas aromātiskākas līdz ziedēšanai.
Lapu dārzenis, audzē kā salātus. Pārtikā izmantojamas svaigas aromātiskas lapas ar riekstu piegaršu. Lieliski der kā piedeva sieram, salātiem, kā arī kā dekori ēdieniem. Aug ātri. Audzē pavasara, rudens ražai – sēj dobēs dārzā. Var audzēt arī podos, kastēs. Nav ieteicams sēt vasaras vidū.
Audzē kā viengadīgu augu, kam piemīt ne tikai dekorativitāte, bet arī izcilas garšas īpašības. Lapiņās daudz vitamīnu, ēterisko eļļu, pēc garšas atgādina spinātus. Pārtikā lieto svaigas, sautētas, no lapiņām gatavo zaļos kokteiļus. Vislabāk aug mitrā augsnē, ar humusu bagātā augsnē, ēnainā vietā. Šis dekoratīvais augs var augt arī puķu dobēs, kas atrodas...
Ļoti kompakta auguma šķirne, piemērota audzēšanai podiņos. Sēj aprīlī siltumnīcā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču, tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanā.
DĀRZEŅU PORTULAKAVērtīgi viengadīgi augi. Pārtikā izmanto lapiņas, kas pēc garšas atgādina spinātus. Izaug piecu nedēļu laikā pēc iespēšanas, ražu vāc līdz ziedēšanai. Lai visu laiku varētu mieloties ar svaigām lapiņām, ieteicams sēt vairākas reizes sezonā.
IZOPSGaršaugs, ārstniecības augs, dekoratīvs augs, medusaugs. Kā garšvielu izmanto svaigus un kaltētas lapas, ziedus, jauno dzinumu galotnes. Smaržo pēc salvijām un mētrām. Augus novērtē dekoratīvo īpašību dēļ, tie labi izskatās blakus rozēm, piemērots nogāžu apzaļumošanai.
BAZILIKI CINNAMONViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
SĒJAS PAZVĒRĪTE RUCOLAViegli audzējams un ātri augošs lapu dārzenis. Uzturā izmanto svaigas pikantās garšas lapiņas. Audzē pavasara, rudens ražai – sēj dobēs dārzā. Var audzēt arī podos, kastēs. Nav ieteicams sēt vasaras vidū.
KORIANDRS SĒJASVispopulārākā un pasaulē biežāk lietotā garšzāle ar īpašu garšu un aromātu. Pievienošanai ēdienam lieto svaigas lapiņas un kaltētas sēklas, īpaši piemērots gaļas un zivju ēdieniem. Lai būtu svaigas lapiņas visu sezonu, koriandru vajadzētu sēt no marta līdz jūlijam ik pēc 20 dienām.
ZAĻUMU MAISĪJUMS JAPANESE GREENSMaisījumā ir ātri augošu garšaugu sēklas. Maisījumā 15 dažādu augu sēklas. Maisījumu var audzēt podos, kastītēs, 1 m2 dobē, dārzā. Maisījums paredzēts pievienošanai salātiem, gaļas, zivju ēdieniem, atsevišķus maisījumā esošos augus var kaltēt. Vislabāk aug saulainā vietā, ūdens un gaisa caurlaidīgā augsnē. Lai šie augi būtu...
Daudzgadīgs augs. Vislabāk aug vieglākā, irdenā, trūdvielām bagātā augsnē ar labu ūdens caurlaidību. Ražu sāk vākt ne ātrāk kā ceturtajā gadā pēc sējas. Slimību izturība ļoti laba. Viena no pasaulē populārākajām šķirnēm. Lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Lieto tvaicētus ar siera mērci vai kausētu sviestu. Var marinēt vai saldēt vēlākai lietošanai.
Sēj dēstiem agri pavasarī siltumnīcā, bet laukā dobē, kad iesilusi augsne, saulainā vai daļēji noēnotā vietā. Audzējama arī telpās dēstu podiņos. Dīgst lēni līdz 3-4 nedēļām. Svaigas lapiņas lieto pie salātiem, mērcēm, gaļas un piena ēdieniem.
Ļoti kompakta auguma šķirne, piemērota audzēšanai podiņos. Ātri ataug pēc nogriešanas. Sēj aprīlī siltumnīcā. Svaigā vai kaltētā veidā lieto zupu aromatizēšanai, gaļas, zivju ēdienu pagatavošanā. Sēņu, gurķu, kabaču, tomātu konservos. Sevišķi piemērots tomātu salātu gatavošanā.
Dēstiem sēj agri pavasarī. Jūnijā izstāda dobē. Ražu novāc kad parādās ziedpumpuri. Izmanto gaļas ēdienu pagatavošanā. Izmanto arī kā sāls aizvietotāju diētiskajā uzturā.
Viengadīgs, ātri augošs (40 dienas) un populārs augs. Ieklāj 4 m garo, ūdenī šķīstošo un precīzu izsēju nodrošinošo lentu dobē 1-2 cm dziļi augsnē no aprīļa līdz jūnijam. Rudens ražai augustā. Garšīgs un veselīgs! Svaigiem salātiem lieto svaigā, viegli piparotās, rūgtenās lapiņas. Bagāts ar C vitamīnu.
BAZILIKI THAI Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Dēstiem sēj aprīlī, maijā. Piķē un izstāda dobē maijā, jūnijā. Laistīt vēlams regulāri. Svaigam patēriņam un žāvēšanai ievāc augusta sākumā. Izmanto gaļas, zivju, dārzeņu ēdienu pagatavošanā.