Bietes - ārkārtīgi populārs sakņaugs ar maigu, saldenu garšu. Plaši izmantots kulinārijas pasaulē, jo iespējams izmantot ne tikai tā saknes, bet arī lapas. Biešu šķirnēm mēdz atšķirties garša, krāsa, forma un izmērs. Šie ir ļoti auglīgi dārzeņi, no vienas sēklas mēdz izaugt pat 2-3 saknes, tāpēc sēklas nepieciešams stādīt ļoti reti. Ja augi būs pārāk tuvu, tie noteikti jāretina. Bietes iedalās šādos veidos - agrās, vēlās un lapu (mangoldi). Šos augus var ēst arī pavisam mazus. Tie mēdz būt sarkani, dzelteni vai raibi (balts ar rozā). Ja saknes diametrs ir vairāk nekā 14 cm, tajā būs mazāk uzturvielu. Biešu lapas ēdamas pirmajos divos mēnešos kopš dīgšanas brīža, bet saknes ēdamas vēl krietnu laiku pēc tam, jo šos augus var uzglabāt visu ziemu.
Sēj aprīlī, maijā auglīgā smilšmāla vai mālsmilts augsnē, 5-8 cm starp sēklām rindā, 45-55 cm attālās rindstarpās. Sēklas sāk dīgt jau pie temperatūras +5-6ºC. Optimālais sējas dziļums 2-3 cm. Sabiezinātu sējumu retina.
Sēja: no aprīļa beigām līdz jūnija vidum laukā, rindstarpas 25-40 cm, attālums rindā 4-7 cm, vāc augustā - septembrī. Augstražīgs hibrīds, neiizzied, sakne apaļa, tumši sarkana. 50 sēklas gramā.
Sēj aprīlī, maijā auglīgā smilšmāla vai mālsmilts augsnē, 5-8 cm starp sēklām rindā, 45-55 cm attālās rindstarpās. Sēklas sāk dīgt jau pie temperatūras +5-6ºC. Optimālais sējas dziļums 2-3 cm. Sabiezinātu sējumu retina.
Saknes piemērotas pārstrādei - nezaudē krāsu. Piemērotas lietošanai svaigā veidā un uzglabāšanai. Vislabāk aug vidēji smagā, neskābā smilšmāla augsnē.
Sakne apaļa, mīkstums bez baltiem gredzeniem. Ražu sāk novākt 85-95 dienā pēc sadīgšanas. Piemērotas audzēšanai agrai ražai, glabāšanai, konservēšanai.
Vidēji agrīna šķirne. Ražu vāc pēc 85–95 dienām. Saknes apaļas, tumši sarkanā krāsā. Ieteicams audzēt vasaras un rudens ražai, piemērotas uzglabāšanai. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neskābā smilšmāla augnē.
Jauna vidēji agra auglīga hibrīda šķirne, reģistrēta 2016. gadā. Šķirne novērtēta ar augstvērtīgām sakņu kultūrām, kas izceļas ar īpaši labo garšu, bagātīgo krāsu un skaisto formu. Mīkstums ir spilgti sarkans, sulīgs un neveido sacietētas šķiedras gredzenveida ieslēgumus. Bietes audzē svaigam patēriņam, tās var konservēt un uzglabāt ilgu laiku. Augus...
Sēj aprīlī, maijā auglīgā smilšmāla vai mālsmilts augsnē, 5-8 cm starp sēklām rindā, 45-55 cm attālās rindstarpās. Sēklas sāk dīgt jau pie temperatūras +5-6ºC. Optimālais sējas dziļums 2-3 cm. Sabiezinātu sējumu retina.
Vidēji vēlīna, ražīga šķirne, viena dīgsta šķirne. Saknes garenas, skaistas formas, iekšpuse tumši sarkana, garšīgas. Piemērotas audzēšanai un agrīnai izmantošanai vasarā, kā arī uzglabāšanai ziemā un konservēšanai. Raža jānovāc pirms salnām. Bietes tajā pašā vietā var sēt pēc 3–4 gadiem.Sēklu lentes priekšrocības: lielāka, bagātīgāka, kvalitatīvāka raža....
Pārtikā lieto sulīgās lapas un lielos sarkanos lapu kātus. Pagatavo kā ziedkāpostus, pasniedz kā piedevas. Viegli audzēt, mazprasīgas pret augsni, ražu novāc 60 dienas pēc sējas. Rudenī izraktās mangolda saknes izdzen lapas agri pavasarī. Siltā ziemā apsegtas saknes pārziemo uz lauka. Vislabāk aug neitrālā, ar trūdvielām bagātā augsnē.
Audzē svaigam patēriņam, konservēšanai un uzglabāšanai. Ražu vāc 115 dienas pēc sadīgšanas. Saknes vienādas, gludas, mīkstums tumši sarkans, bez svītrām, sulīgs. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neitrālā smilšmāla augsnē. Labi priekšaugi bietēm ir labība, gurķi, puravi, tomāti, sīpoli.
Veģetācijas periods – 125 dienas. Saknes garas, vienādas formas, skaistā tumši sarkanā krāsā ar gludu, plānu miziņu. Mīkstums sulīgs, ar izcilu garšu, bez gredzeniem un sacietējušām šķiedrām. Lieto svaigas. Piemērotas konservēšanai, ilgai glabāšanai.
Šis hibrīds paredzēts mazu lapiņu audzēšanai, kurus pārtikā var lietot jau 30 dienas pēc sadīgšanas. Lapas gludas, ar sarkaniem lapu kātiņiem. Mazās lapiņas ļoti piemērotas sātiem, uzkodām. Tās var izaudzēt mājās uz palodzes. Tāpat var tradicionāli sēt augsnē un 58–60 dienas pēc sadīgšanas lapu bietes būs parastā lieluma. No izaugušajām lapiņām un lapu...
Pārtikā izmanto lapu kātus un lapas. Audzē kā bietes, tikai retinot, starp augiem jāatstāj lielākas atstarpes. No lapām vāra zupas, var ēst sautētas, pievienot salātiem, lapu kātus var konservēt. Mangolds ir ļoti vērtīgs — lapās un lapu kātos ir daudz karotēna, īpaši daudz C, B1, B2, A vitamīna, kalcija, fosfora, dzelzs, citu minerālvielu, olbaltumvielu,...
Veģetācijas periods - 55 dienas. Ēdamas gan lapas, gan arī kātiņi. Ražu var ievākt līdz pat vēlam rudenim. Izturīgas pret salu, jāaudzē vieglā augsnē. Vislabāk augs neskābā augsnē ar humusu. Piemērotas dažādu ēdienu pagatavošanai, sautēšanai, cepšanai un konservēšanai. Lapas ir bagātas ar karotīnu, īpaši C, B1, B2 vitamīnu, kalciju, fosforu, dzelzi un...
BIETES NOIRE D'EGYPTE Vidēji agrīna šķirne. Ražu var novākt pēc 85–95 dienām. Saknes apaļi plakanas, tumši sarkanā krāsā. Lieto svaigas, konservē, glabā ziemai. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā augsnē.
Sēj aprīlī, maijā auglīgā smilšmāla vai mālsmilts augsnē, 5-8 cm starp sēklām rindā, 45-55 cm attālās rindstarpās. Sēklas sāk dīgt jau pie temperatūras +5-6ºC. Optimālais sējas dziļums 2-3 cm. Sabiezinātu sējumu retina.
Siltā ziemā piesegtas saknes var pārziemot augsnē. No mangolda lapām var vārīt zupas, gatavot sautējumus, pievienot salātiem, kātiņus var konservēt.
Izaug 50–60 dienās pēc iesēšanas. Pārtikā lieto lapu kātiņus un lapas. Audzē vasaras un rudens ražai. Ražu var novākt līdz vēlam rudenim. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neskābā smilšmāla augsnē.
Vasarā pārtikā lieto jaunās biešu lapiņas, vēlāk - saknes. Saknes garas, lielākā daļa mēdz būt virs zemes. Mīkstums intensīvi sarkanā krāsā. Saknes labi piemērotas pārstrādāšanai - vārot nezaudē krāsu. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neitrālā smilšmāla augsnē.
Lapas nelielas. Veģetācijas periods 110-120 dienas. Sakņu miziņa plāna, mīkstums tumši sarkans, bez gredzeniem. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neitrālā smilšmāla augsnē. Slikti iestrādātā augsnē bietes nesadīgst vienlaicīgi, izkrīt.
Veģetācijas periods – 130 dienu. Saknes ir garenas, mīkstums tumši sarkans, neizzied. Var lietot svaigas, konservēt, sautēt, cept. Labi glabājas ziemā. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi apstrādātā mālsmilts augsnē ar zemu skābuma līmeni. Slikti apstrādātā augsnē sadīgst nevienmērīgi, izretinās.
Sēj aprīlī, maijā auglīgā dārza augsnē, 5-8 cm attālums starp sēklām rindā, 45-55 cm attālās rindstarpās. Optimālais sējas dziļums 2-3 cm. Vēlams nodrošināt mitrumu visā augšanas periodā. Bioloģiskās sēklas pavairotas, atbilstīgi bioloģiskās sēklaudzēšanas prasībām.
Veģetācijas periods - apmēram 120 dienas. Saknes apaļas, mīkstums tumši sarkanā krāsā, bez baltiem gredzeniem, miziņa gluda. Saknes piemērotas pārstrādāšanai, vārot nezaudē krāsu. Piemērotas audzēšanai agrai ražai, lietošanai svaigā veidā, konservēšanai, labi saglabājas ziemā. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neitrālā smilšmāla augsnē.
Ražu novāc, kad pagājušas 90–120 dienas pēc sadīgšanas. Saknes apaļi plakanas, tumši sarkanā krāsā. Lieto svaigas, konservē, glabā ziemai.
Ražīga, vidēji agrīna šķirne. Veģetācijas periods 100–110 dienas. Augu lapas leknas, veselīgas. Sakņu iekšpuse tumši sarkanā krāsā, miziņa gluda. Piemērotas audzēšanai agrai ražai, lietošanai svaigā veidā un konservēšanai. Viena no pārstrādei labākajām šķirnēm. Saknes, nezaudējot kvalitāti, labi glabājas ziemā. Sēklas beicētas ar „Thiram”, kas sējumu...
Veģetācijas periods - ap 120 dienām. Bietes ir apaļas, mīkstums ir tumši sarkanā krāsā. Aug baltiem ziediem. Gluda augļa virsma. Šīs bietes pārstrādājot un vārot nemainās to krāsa.
Lapu biešu šķirne ar zaļām lapiņām un baltiem lapu kātiem. Pārtikā izmanto lapas ar lapu kātiem, kas pēc garšas atgādina spinātus un riekstus. Gatavo salātus, piedevas, var konservēt ziemai. Agra ražas iegūšanai sēj siltumnīcās, agras pavasara un vasaras ražas iegūšanai – uz lauka.
4 metru garo. Ūdenī šķistošo un precīzu izsēju nodrošinošo lentu dobē, dziļi iekoptā barības vielām bagātā augsnē, klāj 1-2 cm dziļā vadziņā, no aprīļa līdz jūnijam. Vēlams nodrošināt mitrumu visā augšanas periodā.
LAPU BIETES WHITE SILVER 2Lapu biešu šķirne ar zaļām lapiņām un baltiem lapu kātiem. Pārtikā izmanto lapas ar lapu kātiem, kas pēc garšas atgādina spinātus un riekstus. Gatavo salātus, piedevas, var konservēt ziemai. Agra ražas iegūšanai sēj siltumnīcās.
Saknes ieapaļi plakanas, koši sarkanā krāsā. Audzē lietošanai svaigā veidā, konservēšanai, uzglabāšanai. Ražu vāc 90-120 dienas pēc sēklu sadīgšanas pirms salnām. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neitrālā smilšmāla augsnē. Slikti iestrādātā augsnē bietes nesadīgst vienlaicīgi, izkrīt.
Sēj aprīlī, maijā auglīgā dārza augsnē, 5-8 cm attālums starp sēklām rindā, 45-55 cm attālās rindstarpās. Optimālais sējas dziļums 2-3 cm. Vēlams nodrošināt mitrumu visā augšanas periodā. Sabiezinātu sējumu retina.
Ražu novāc, kad pagājis 60 dienu pēc sējas. Lapas nedaudz grumbainas, sulīgas, zaļas ar dzeltenām dzīslām. Lapu kāti dzeltenā krāsā. Jaunās lapiņas piemērotas salātiem, uzkodām, no izaugušām lapām un lapu kātiņiem vāra zupas, tās var arī sautēt, cept un konservēt. Siltā ziemā piesegtas saknes pārziemo augsnē. Vislabāk aug neskābā, ar humusu bagātā smilšmālā.
Audzē vasaras un rudens ražai. Bietes var novākt arī mehāniski. Augiem ir vidēja lieluma lapas. Pašas bietes ir apaļas, lielas, tumši sarkanas, gludas un stingras. Piemērotas dažādu sulu pagatavošanai, pārstrādei vai uzglabāšanai pagrabā līdz martam.
Vidēji agrīna šķirne. Ražu vāc pēc 55–65 dienām. Saknes tumši sarkanā krāsā. Ieteicams audzēt vasaras un rudens ražai, piemērotas uzglabāšanai. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neskābā smilšmāla augnē.
Veģetācijas periods – 130 dienas. Sakņu miziņa plāna, mīkstums tumši sarkans, bez gredzeniem. Šķirne paredzēta lietošanai svaigā veidā un pārstrādāšanai.
Pārtikā lieto gludās lapiņas ar maigo garšu un sarkanos lapu kātus. Jaunās lapiņas ļoti piemērotas salātiem, bet izaugušās lapas un lapu kātiņus tvaicē, sautē, izmanto zupām. Vislabāk aug neskābā, ar humusu bagātā smilšmālā.
Izaug 55 dienu laikā pēc izdīgšanas. Pārtikā izmanto gludas, maigas garšas lapas un sārtus kātiņus. Jaunās lapas ļoti piemērotas salātiem, un izaugušas lapas un kātiņus tvaicē, sautē, der zupām. Rudenī izraktās biešu saknes var stādīt agri pavasarī. Ziemas laikā apklātas saknes pārziemo augsnē. Vislabāk tas aug humusīgā bezskābā mālsmilts augsnē.
Agrīnas, ražīgas šķirnes. Dzeltenas, baltas, sarkanas krāsas saknes. Lieliska izvēle tiem, kas grib izaudzēt dažādu krāsu saknes. Var lietot svaigas, konservētas, uzglabāt ziemai. Saknes garšīgas, sulīgas, pārtikā lieto arī jaunās biešu lapiņas. No bietēm gatavo salātus, dārzeņu kokteiļus, tās piemērotas konservēšanai.Pēc sadīgšanas ražu var sākt novākt...
Audzē vasaras un rudens ražai. Dārzeņus var novākt arī mehāniski. Augiem ir vidēja lieluma lapas. Pašas bietes ir tumši sarkanā krāsā, lielas un apaļas, gludas, ar stingru mizu. Piemērotas sulu pagatavošanai un pārstrādei. Iespējams uzglabāt pagrabā līdz pat marta mēnesim.
Veģetācijas periods - 115 dienas. Pašas bietes ir vidēja lieluma, apaļas, mīkstums ir tumši sarkans, bez baltiem ziediem, gludu virsmu. Audzē vasaras un rudens ražai. Izmanto svaigā vai konservētā veidā, var uzlabāt arī pagrabā.
Vasarā pārtikai izmanto jaunās biešu lapas, pēc tam arī pašas bietes saknes. Tās ir garas un lielākā daļa atrodas virs zemes. Biešu iekšpuse ir intensīvi sarkanā krāsā. Lieliski piemēroti pārstrādei - vārot nezaudē savu krāsu.
Veģetācijas periods apmēram 60 dienas. Šīs šķirnes saknēm raksturīga salda, maiga garša. Mīkstums tumši sarkanā krāsā ar baltiem, platiem gredzeniem. Piemērotas lietošanai svaigā veidā, konservēšanai, sautēšanai, cepšanai. Labi glabājas ziemā.
Vidēji agrīna šķirne. Ražu vāc pēc 55–65 dienām. Saknes tumši sarkanā krāsā. Ieteicams audzēt vasaras un rudens ražai, piemērotas uzglabāšanai. Vislabāk aug vidēji smagā, dziļi iestrādātā, neskābā smilšmāla augnē.
Lapas nedaudz grumbainas, sulīgas, zaļas ar dzeltenām dzīslām. Lapu kāti dzeltenā krāsā. Viegli audzējami, pret augsni mazprasīgi, ražu novāc, kad pagājušas 57 dienas kopš sējas. Piemēroti ražas realizēšanai saišķīšos. Rudenī izraktās lapu biešu saknes var ataudzēt agri rudenī. Siltā ziemā piesegtas saknes pārziemo augsnē. Vislabāk aug neskābā, ar humusu...
Agrīnas, ražīgas šķirnes. Dzeltenas, baltas, sarkanas krāsas saknes. Lieliska izvēle tiem, kas grib izaudzēt dažādu krāsu saknes. Var lietot svaigas, konservētas, uzglabāt ziemai. Saknes garšīgas, sulīgas, pārtikā lieto arī jaunās biešu lapiņas. No bietēm gatavo salātus, dārzeņu kokteiļus, tās piemērotas konservēšanai. Šie dārzeņi ir neaizstājami, kad...