Ķirbji- uzturvielām bagāti dārzeņi, kuri mēdz būt dažādās krāsās, garšās un izmēros. Ķirbi un tās sēklas plaši izmanto kulinārijas pasaulē. Rudenī no tiem tiek izveidotas dažāda veida kompozīcijas, bet Helovīnā - no tiem var izgriezt dažāda veida tēlus. Ķirbji ir lieliski augi, jo to aprūpe neprasa lielas pūles. Parasti tie aug saulainā, sausā un auglīgā augsnē. Tā kā ķirbju veidi un garšas ir tik daudzveidīgas, tos audzē gandrīz visos dārzos. Šie augi nav izturīgi pret salu, tāpēc tos jāsēj diezgan vēlu. Ķirbju lapas ir lielas un tās rada tik ļoti vērtīgo ēnu, bet, tā kā to dēļ iztvaiko daudz ūdens, ķirbju saknes vajadzētu arī aplaistīt. Ja augļiem apakšā paliksiet sienu vai koka plāksnes, tie noteikti nesapūs. Ķirbju šķirnes ir daudz un dažādas - sviesta, riekstu, muskata, parastais, lielaugļu, spageti un daudzi citi.
Ļoti ražīga šķirne. Audzē no dēstiem, sējot maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām. Augļa svars var sasniegt 10-15 kg. Mīkstums sulīgs, blīvs, salds, oranžas krāsas. Vāc sākot no septembra beigām. Glabājas labi. Sēklas bez apvalka, teicama uzkoda pie alus.
Saknes garas, cilindriskas formas, ar strupu galu, izaug 20-22 cm garas. Veģetācijas periods 120-130 dienas. Piemērotas lietošanai svaigā veidā, pārstrādāšanai un ilgstošai uzglabāšanai. Vislabāk aug iestrādātā, ar trūdvielām bagātā, nepārmirkušā viegla smilšmāla vai mālsmilts augsnē.
Ražīga eļļas ķirbju šķirne. Audzē sēklu ieguvei. Sēklas tumši zaļas, lielas, bez miziņas, ļoti garšīgas, tiek augsti novērtētas lielā cinka daudzuma dēļ. Augļi apaļi, ienākušies – oranži ar zaļām svītrām. Vislabāk aug saulainā aizvējā, labi mēslotā, irdenā, ātri sasilstošā augsnē. Lai ražu iegūtu agrāk, audzē no dēstiem.
Augļi bumbiera formas, ar zaļu, svītrainu mizu, sver apmēram 10 kilogramus. Mīkstums oranžā krāsā, salds, ar riekstu garšu. Var lietot svaigus un uzglabāt ilgāku laiku, sautēt, cept, pievienot zupām un sacepumiem. Vislabāk aug mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē, no vēja pasargātā vietā.
Sēj dēstu kasetēs vai podiņos aprīlī. Laukā izstāda vai sēj maija beigās, jūnija sākumā, saulainā vietā, trūdvielām bagātā augsnē 120-200 cm augu no auga. Mīkstums blīvs, sulīgs, koši oranžs, svars 5-10 kg un vairāk. Ražu novāc septembrī. Uzglabājas labi.
Veģetācijas ilgums – 110 dienas. Augļi apaļi, nedaudz plakani un ribaini, sver 4–5 kg. To miza balta, mīkstums oranžs. Ķirbji piemēroti sautēšanai, cepšanai, tāpat arī saldiem ceptiem izstrādājumiem. No tiem gatavo ievārījumus, mērces, zupas. Šī šķirne piemērota ne tikai pārtikai, bet arī dekorēšanai un mājas rotāšanai. Ķirbji labi glabājas ziemā.
Ļoti ražīga, vēlīna šķirne. Audzē no dēstiem, sējot maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām. Veģetācijas periods 100-125 dienas pēc dēstu stādīšanas dobē. Augļu vidējais svars 5-10 kg. Mīkstums biezs, blīvs, mēreni salds, oranžas krāsas. Noder ļoti ilgai glabāšanai un realizācijai sagrieztā veidā.
Vēlīna šķirne. Augļi ļoti lieli, var svērt līdz 150–300 kg, piemēroti pārtikai, var izmantot dekorēšanai. Mīkstums oranžā krāsā, piemērots sulu, salātu, putru gatavošanai. Auga stublājs ložņājošs, tāpēc tam augšanai nepieciešama 3–5 m2 platība. Lai izaudzētu lielus ķirbjus, uz auga jāatstāj 3–4, lai izaudzētu ļoti lielus augļus – tikai 1–2 aizmetušies...
Šķirnes stublāji ložņājoši, vienam augam izaug 7–10 augļi, ienākas ļoti maziņi, dekoratīvi ķirbīši. Augļi apaļi, plakani, ribaini, ar oranžu miziņu, sver 150–350 g. Piemēroti ne tikai dekorēšanai, bet arī ēdiena gatavošanai, var sautēt, cept, pildīt. Lai ražu iegūtu agrāk, audzē no dēstiem.
Veģetācijas ilgums – 100 dienas. Ķirbjiem oranža miziņa, sver 10–12 kg, tomēr ļoti labvēlīgos apstākļos var cerēt izaudzēt vēl smagākus ķirbjus. Piemērots izgriešanai Helovīna svētkos. Mīkstums dzeltens, salds. Ķirbjus lieto svaigus, tos var sautēt, vārīt un cept.
Ļoti ražīga ķirbju šķirne. Ķirbji ovāli, ar sarkani oranžu mizu. Izaug lieli – var svērt 18–30 kg, bet īpaši labos augšanas apstākļos, to svars var sasniegt pat 70 kg. Mīkstums oranžs, viegli salds. Piemērots sautējumiem, zupām, ievārījumiem, mērcēm un saldiem sacepumiem. Ķirbjus var saglabāt līdz martam.
Kolekcijas, kāpelējoša ziemas muskatķirbju šķirne. Dēstus stāda jūnijā saulainā, siltā no vējiem aizsargātā vietā, auglīgā augsnē. Ienākas 65-75 dienās no dēstu izstādīšanas dobē. Patēriņam sāk izmantot 20-30 cm auglīšus, bet lielos 0,5-1 m garos uzglabā patēriņam ziemas periodā. Tad gatavo biezeni, zupu, sacepumu, sagrieztu šķēlēs cep kā karbonādi....
Siltumu mīlošs dārzenis ar ložņājošu stublāju. Ražu novāc 111–120 dienas pēc stādu iestādīšanas. Augļi bumbierveida formas, miziņa dzeltenīga, mīkstums oranžā krāsā, ar riekstu garšu. Piemēroti uzglabāšanai, sautēšanai, cepšanai, zupām un kulinārijas produktiem. Vislabāk aug mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē, no vēja pasargātā vietā.
Krūmveida ķirbju hibrīds. Ražo bagātīgi, raksturīgs ilgs augļu novākšanas periods. Augļu forma atgādina zoss kaklu, bet uz dzeltenās mizas ir paaugstinātas kārpiņas. Mīkstums oranžā krāsā, stingrs, piemīt maiga pēcgarša. Izaug nelieli, 25–30 cm gari. Var svērt 0,6–0,8 kg. Augļa formas dēļ var izmantot kā dekorācijas, piemēroti arī Helovīna svinēšanai. Tos...
Audzē sēklu iegūšanai. Sēklas ir tumši zaļas, lielas, ļoti garšīgas. Tajās ir patiesi liels cinka daudzums. Ķirbji ir apaļi. Kad tie nogatavojušies - oranži ar zaļām svītrām. Vislabāk augs saulainā un no vēja pasargātā vietā. Lai iegūtu lielāku ražu, var audzēt podos.
ĶIRBJI JAUNE GROS DE PARISVeģetācijas periods 100–110 dienas no iesēšanas. Ķirbji apaļi, nedaudz plakani, 10–15 kg smagi, bet īpaši labos augšanas apstākļos, to svars var sasniegt pat 45 kg. Mīkstums koši dzeltens, salds.
Agrīna šķirne, piemērota audzēšanai 1 m2 lielos dārziņos, puķu podos. Augļi nelieli, sver 1,0–1,5 kg, iekšpuse koši oranža. Piemēroti lietošanai svaigā veidā. Augi vīteņaugu tipa, šķirne izturīga pret slimībām. Nobrieduši augļi ilgi saglabājas vēsā telpā, nezaudējot uztura īpašības. Šie dārzeņi ir izcils karotēna un vitamīnu avots. Ķirbjos ir maz...
Ražīgs, sviesta tipa ķirbju hibrīds. Augi kompakti, piemēroti audzēšanai podos uz balkona vai terasē, paceltās dobēs. Vienam augam izaug aptuveni 5 kvalitatīvi ķirbji. Augļi nelieli, bumbiera formas, līdz 1 kg smagi. Miziņa bāla, mīkstums oranžs, salds. Piemēroti sautēšanai, cepšanai, zupām, pievienošanai ceptiem izstrādājumiem.
Augļi apaļi, ar zilganpelēku mizu, sver līdz 4–9 kg. Mīkstums oranžs, garšīgs. Lai iegūtu agrāku ražu, stāda podiņos. Lieto svaigus, sautē, piemēroti ievārījumiem, mērcēm, zupām un kā piedeva ceptiem ēdieniem. Vislabāk aug auglīgā smilšmāla augsnē aizvējā. Augļus var glabāt septiņus mēnešus vai pat ilgāk.
Lielie un krāsainie ķirbji pelnīti iegūs bērnu uzmanību! Garenas formas ķirbji ar dzelteni oranžo mizu atgādina banānus un izcili ražo mitrākā un vēsākā vasarā. Ķirbji izaug līdz 7–9 kg smagi, bet labvēlīgos apstākļos arī līdz 27 kg.
Audzē no dēstiem, sējot maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām. Veģetācijas periods 95-100 dienas pēc dēstu stādīšanas dobē. Augļu vidējais svars 1-2 kg. Mīkstums sulīgs, blīvs, salds, oranžas krāsas. Vāc sākot no septembra beigām. Uzglabājas labi.
Meklējat mazus, skaistus un gardus ķirbjus, kuri ļoti patiktu bērniem? Šīs šķirnes ķirbjiem ienākas mazi, dekoratīvi, balti ķirbīši, kuri ļoti piemēroti dekorēšanai. Tos var apgleznot un dažādi dekorēt Helovīnam. Ķirbji sniegs bērniem daudz prieka, iedvesmos radošumam un ļaus atklāt garšas.
ĶIRBJI CONNECTICUT FIELDVidēji agrīna, ļoti ražīga šķirne. Veģetācijas periods 100–110 dienas no iesēšanas. Augļi ir apaļi, nedaudz saplacināti, sasniedz 7–10 kg smagi, ar oranžu miziņu. Mīkstums koši dzeltens, salds.
Agrīna šķirne, Augļi nelieli, svars 2–3 kg. Ādiņa mīksta, mīkstums dzeltenīgs, salds ar riekstu piegaršu, var konservēt. No šiem ķirbjiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Vidēji agrīna, ļoti ražīga šķirne. Veģetācijas periods 100–110 dienas no iesēšanas. Augļi ir apaļi, nedaudz saplacināti, sasniedz 7–10 kg smagi, ar oranžu miziņu. Mīkstums koši dzeltens, salds.
Ražīga krūmveida šķirne. Veģetācijas ilgums – 90–100 dienas no iesēšanas. Augļi apaļi, nedaudz saplacināti, sver aptuveni 1 kg. Mīkstums oranžs, ar riekstu pēcgaršu, tāpēc piemēroti pildījumiem, biezeņiem, ceptiem izstrādājumiem un zupām. Ķirbji labi saglabājas ziemā. Būs ļoti piemēroti audzētājiem, kam ir mazs dārzs. Ķirbji labi aug mēslotā augsnē, kurā...
ĶIRBJI QUINTALE SEME GIALLOVēlīna šķirne, augļi lieli, sver 10–12 kg. Mīkstums oranžs un salds. Lai agrāk iegūtu ražu, stādus izaudzē podiņos. Ķirbjus lieto svaigus, tos var sautēt, vārīt un cept.
Dēstiem sēj aprīlī, maijā un izstāda pēc pavasara salnām paliekošā vietā jūnija sākumā, 1 m attālumā, saulainā, no vējiem aizsargātā vietā.
Vēlīnā šķirne pārsteidz ar ļoti lieliem augļiem, kuri var svērt no 150 līdz 300 kg. Piemēroti ne tikai lietošanai pārtikā, bet arī kā brīnišķīga dekorācija. Audzējot šos ķirbjus, bērni piedzīvos īstu brīnumu, bet ķirbji kļūs par viņu vasaras piedzīvojumu un radošuma daļu.
Audzē no dēstiem, sējot maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām. Veģetācijas periods 95-100 dienas pēc dēstu stādīšanas dobē. Augļu vidējais svars 1-2 kg. Mīkstums sulīgs, blīvs, salds, oranžas krāsas. Vāc sākot no septembra beigām. Uzglabājas labi.
Šī šķirne labi ražo arī mitrākā un vēsākā vasarā. Veģetācijas periods 105 dienas. Ķirbji izaug līdz 7–9 kg smagi, tomēr ļoti labvēlīgos apstākļos var cerēt uz 22–27 kg smagiem ķirbjiem. Mīkstums oranžs, salds. Lai ķirbji izaugtu lielāki, daļu aizmetušos ķirbju izkniebj. Šīs šķirnes ķirbji ļoti labi glabājas ziemā.
Agrīna šķirne. No sadīgšanas līdz ražas iegūšanai paiet 88 dienas. Augļi ieapaļi, nelieli, sver 1-1,5 kg, pēc nobriešanas - oranžā krāsā, satur daudz karotīna. Mīkstums vidēji biezs, dzeltens, garšīgs. Vislabāk aug no vēja pasargātā vietā, mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē. Piemēroti ilgākai uzglabāšanai, sautēšanai un cepšanai.
Vēlīna šķirne, viena no šķirnēm ar vislielākajiem augļiem. Augļi koši oranžā krāsā, apaļi, izaug 50–70 kg smagi. Augi aug lekni, labi jūtas auglīgā augsnē, siltās un mitrās vietās. Lai iegūtu agrāku ražu, jāsēj podiņos. Ja vēlaties, lai ķirbji izaugtu lielāki, jāizkniebj daļa aizmetņu, atstājot 2–3. Vislabāk aug mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē, no...
Viena no vecākajām un populārākajām ķirbju šķirnēm. Veģetācijas periods 100–110 dienas. Augļi izaug līdz 5–15 kg. Mīkstums ir oranžs, garšīgs. Ja vēlaties iegūt agrāku ražu, jāsadiedzē podiņos. Lai izaugtu lielāki, jānokniebj daļa aizmetņu. Var cept, sautēt un vārīt. Vislabāk aug mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē, no vēja pasargātā vietā. Labi...
Puskrūmu ķirbju hibrīds. Veģetācijas periods 85 dienas. Augļu miziņa tumši zaļa, ar pelēkām svītrām, augļi izaug līdz 1,5 kg smagi. Mīkstums dzeltens, ļoti salds. Ja vēlaties iegūt agrāku ražu, stādi jāaudzē podiņos. Var lietot svaigus, cept, sautēt un vārīt. Vislabāk aug mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē, no vēja pasargātā vietā. Labi uzglabājas līdz...
Agrīns, ražīgs puskrūmu hibrīds, kas labi ražo arī vēsākā vasarā. Augļu miza koši oranža, augļi sver 1,2-1,6 kg. Mīkstums oranžs, ļoti salds. Lai ražu iegūtu agrāk, stādiņus izaudzē podiņos. Lai izaugtu lielāki, izkniebj daļu aizmetņu, atstāj divus vai trīs. Piemēroti cepšanai, sautēšanai, vārīšanai. Augļi labi saglabājas līdz februārim.
Vidēji agrīna šķirne. Ražu novāc 110 dienas pēc dēstu iestādīšanas. Augļi izaug 30–40 cm gari, sver 3–4 kg. To forma atgādina vijoli, mīkstums oranžā krāsā, salds. Var sautēt, cept, izmantot zupām un sacepumiem. Ražu var saglabāt 5–6 mēnešus. Vislabāk aug no vēja pasargātā vietā, mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē.
Veģetācijas periods – 100 dienas Augļi forma līdzīga bumbierim, sver 1–2 kg, mīkstums oranžs, salds, stingrs. Uz viena auga izaug 2–3 kvalitatīvi augļi. Ķirbjiem patīk auglīga augsne, siltums un mitrums. Lai sagaidītu agrīnāku ražu, stāda podiņos izaudzētus stādus. Vislabāk aug no vēja pasargātā vietā, mālsmilts vai viegla smilšmāla augsnē.
Agrīna šķirne, Augļi nelieli, svars 2–3 kg. Ādiņa mīksta, mīkstums dzeltenīgs, salds ar riekstu piegaršu, var konservēt. No šiem ķirbjiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Vēlīna šķirne. Augļiem ir plakana apaļa, pelēkzaļa raupja miza, izaug līdz 5 kg svarā. Mīkstums salds oranžs. Lai iegūtu agrāku ražu, to diedzē podiņos. Ķirbjus izmanto svaigus, var sautēt, vārīt, cept.
ĶIRBJI JACK O' LANTERN Ražīga šķirne, augļi vidēji lieli ovāli. Mīkstums oranžs un salds. Lai iegūtu agrāku ražu, diedzē podiņos un uz lauka izstāda dēstus. Ķirbjus lieto svaigus, tos var sautēt, vārīt un cept.
Veģetācijas periods - 88 dienas. Augļi apmēram 20-25 kg smagi. Mīkstums vidēji biezs, dzeltens, ar patīkamu garšu. Vislabāk aug no vēja pasargātā mālsmilts vai vieglā smilšmāla augsnē.
Ķirbji bumbiera formas, sver 1,2–1,8 kg. Mīkstums dzeltenīgi oranžs, aromātisks, ar kastaņu garšu. Noņemti ķirbji labi glabājas ziemā.
Ļoti ražīga šķirne. Audzē no dēstiem, sējot maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām. Augļu svars va sasniegt 50-70 kg. Mīkstums sulīgs, blīvs, salds, oranžas krāsas. Vāc sākot no septembra beigām. Glabājas labi.
Ļoti ražīga šķirne. Audzē no dēstiem, sējot maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām. Veģetācijas periods 100-110 dienas pēc dēstu stādīšanas dobē. Augļu vidējais svars 5-8 kg. Mīkstums sulīgs, blīvs, mēreni salds, oranžas krāsas. Vāc sākot no septembra beigām. Uzglabājas labi.
Vidēji vēlīna, ražīga šķirne. Veģetācijas periods – 100–110 dienu. Augļi ir apaļi saplacināti, šķautņaini, sver līdz 10 kg. Nogatavojušos ķirbju miza ir brūngana, mīkstums – oranžs, salds. Uzturā sautē, piemēroti ievārījumu mērču, zupu gatavošanai un kā piedeva ceptiem ēdieniem. Vislabāk aug aizvējā, smilšmāla augsnē.
ĶIRBJI CONNECTICUT FIELDVidēji agrīna, ražīga šķirne. Ķirbji vidēji lieli, ovāli, 7–10 kg smagi, ar oranžu mizu. Mīkstums oranžs un salds. Lai iegūtu agrāku ražu, diedzē podiņos un uz lauka izstāda dēstus. Ķirbjus lieto svaigus, tos var sautēt, vārīt un cept.
Sēj siltumnīcā dēstiem aprīlī, maijā. Laukā izstāda pēc pavasara salnām trūdvielām bagātā augsnē. Lai baltā krāsa būtu izteikta, vēlams ķirbi noēnot papildus. Vidējais svars 4-6 kg. Glabājas 3-6 mēneši.
Audzē no dēstiem, sējot maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām. Veģetācijas periods 100-115 dienas pēc dēstu stādīšanas dobē. Augļu vidējais svars 2-3 kg. Mīkstums sulīgs, blīvs, mēreni salds, oranžas krāsas. Vāc sākot no septembra beigām. Uzglabājas labi.
Sēj siltumnīcā dēstiem aprīlī, maijā. Laukā izstāda pēc pavasara salnām trūdvielām bagātā augsnē. Vidējais svars 0,5-1,0 kg. Mīkstuma krāsa zeltaini dzeltena. Glabājas 3-6 mēneši.