SAKĀRTOT PĒC FILTRA:

Spalvzāles

Lapsastu spalvzāle (Pennisetum) ir populārs izvēles augs dārza un ainavu dizainā, pateicoties daudziem ieguvumiem. Lapsastu spalvzāles izceļas ar izcilām, pūkainām, spalvainām ziedkopām, kas var būt dažādās krāsās, piemēram, baltā, rozā, purpura vai pat brūnā. Šīs ziedkopas piešķir dārzam tekstūru un dinamiku. Lapsastu spalvzāles lapas ir šauras, elegantas, bieži lokanas, piešķirot vieglumu un kustību dārzā. Dažas sugas arī izceļas ar krāsainu lapotni, kas var mainīties sezonas laikā.
Lapsastu spalvzāles parasti zied vēlu vasarā vai rudenī, tomēr to ziedkopas paliek pievilcīgas pat pēc ziedēšanas, dažreiz pat ziemā, piešķirot dārzam ilgstošu dekorativitāti. Šie augi paliek dekoratīvi pat ziemā, kad daudzi citi augi zaudē savu šarmu.
Lapsastu spalvzāles labi aug dažādos augsnes apstākļos, tostarp sausākās vietās, un var izturēt gan pilnu sauli, gan daļēju ēnu. Tas padara tās par universālu izvēli dažādiem dārza plāniem. Tās ir viegli audzējamas, neprasa daudz apkopšanas; agrā pavasarī jāapgriež vecie stiebri.
Lapsastu spalvzāles ziedkopas piesaista kukaiņus, piemēram, bites un tauriņus, un to sēklas ir barība putniem. Tas palīdz saglabāt bioloģisko daudzveidību dārzā. Pateicoties blīvai sakņu sistēmai, lapsastu spalvzāles var tikt izmantotas augsnes stabilizēšanai un erozijas kontrolei, īpaši nogāzēs vai citās vietās, kur augsne var būt nestabila.
Lapsastu spalvzāles lieliski sader ar citiem augiem, tās var stādīt grupās, izmantot kā akcenta augus vai stādīt gar takām un malām. Tās piešķir dārzam vertikālu struktūru un papildus krāsas un tekstūras. Pateicoties savai eleganti augšanai un pievilcīgajai izskatam, lapsastu spalvzāles ir lieliska izvēle stādīšanai traukos, kas var rotāt terases, balkonus vai citus mazus laukumus.
Dažas lapsastu spalvzāles sugas ir izturīgas pret sausumu, tāpēc tās ir laba izvēle dārziem, kuros vēlas ietaupīt ūdeni. Lapsastu spalvzāles lieliski piemērotas dabisku ainavu veidošanai, īpaši pļavu vai prēriju stila dārziem. Tās piešķir dārza dizainam dabiskumu un brīvību.
Kopumā lapsastu spalvzāles ir pievilcīgas, viegli kopjamas un daudzos veidos noderīgas dārza vai ainavas elementu papildināšanai. Tās bagātina vidi ne tikai estētiski, bet arī ekoloģiski, tāpēc ir lieliska izvēle gan iesācējiem, gan pieredzējušiem dārzkopjiem.
Lasīt vairāk