Mūsu valstī selerijas ir patiesi populāri dārzeņi! Tās iedalās gan sakņaugos, gan kātu, gan arī lapu augos. Šie augi piemēroti audzēšanai jebkurai dārzā. No tiem iespējams iegūt gan mazas, gan arī brangas saknes. Selerijai ļoti svarīga ir tieši augšanas vieta, tāpēc vasarā iesakām pievērst īpašu uzmanību ūdens daudzumam augsnē. Protams, arī seleriju saknes iespējams sēt pēc tam. Tām ir ļoti laba dīgtspēja. Lapu selerijas neveido brangas saknes, tās drīzāk ir plānas un sakņainas. To galā aug tumši zaļas lapas, kurās ir daudz ēterisko eļļu. Tās var izmantot dažādu garšvielu vietā. Selerijas, to īpašo prasību dēļ, parasti audzē tikai vienu gadu. Seleriju var ēst svaigu, žāvēt, saldēt vai vārīt! Šis augs piešķirs īpašu aromātu jebkuram ēdienam. Vēl pie tam, tas lieliski palīdzēs dažādot uzturu un padarīt jebkuru maltīti krietni veselīgāku. Izvēlieties savas seleriju sēklas no mūsu plašā klāsta interneta veikalā Veikalsdarzam.lv!
Veģetācijas periods - 80–90 dienas. Lapu kāti resni, gaļīgi,40–70 cm gari. Labi aug smagā, trūdvielām bagātā, labi iekoptā, bet ne pārāk mitrā augsnē.
Īpaša, agrīna, dekoratīva lapu seleriju šķirne, kuras lapiņas krokotas kā pētersīļi. Pārtikā lieto aromātiskās lapas. Ēd svaigas, piemērotas ēdiena gatavošanai, lieto kaltētas pievienošanai dažādiem ēdieniem. Ražu var ievākt vairākas reizes, nogriežot visu augu. Augus nedrīkst nogriezt pārāk zemu – tad tie var neataugt. Augs kompakts, izaug apmēram 30 cm...
Sēja: februārī - martā siltumnīcā, dēstu audzē 10 nedēļas, uz lauka izstāda maijā 40x40 vai 30x70 cm attālumā. Ļoti ražīga šķirne ar lielu, apaļu, gludu sakni.
Saknes vidēji lielas vai lielas, apaļas, gludas, nedaudz spīdīgas. Tās viegli novākt un notīrīt. Izturīgas pret mozaīkas vīrusu un septoriozi. Piemērotas lietošanai svaigā veidā, sautēšanai, cepšanai. Iztur salu, tāpēc ražu var novākt vēlu - oktobra otrajā pusē. Vislabāk ienākas vidēji smagā, trūdvielām bagātā, labi iestrādātā, ne slapjā augsnē.
Vidēji agrīna lapu seleriju šķirne. Veģetācijas periods 80-90 dienas. Lapu kāti resni, gaļīgi, zaļā krāsā, apmēram 40-70 cm gari. Vislabāk ienākas smagā, trūdvielām bagātā, labi iestrādātā, bet ne slapjā augsnē. Lieto svaigus, vāra, sautē.
Agrīna lapu seleriju šķirne. Izaug 70-80 dienu laikā pēc sējas. Lapu kāti resni, gaļīgi, dzeltenā krāsā, apmēram 40-70 cm gari. Vislabāk ienākas smagā, trūdvielām bagātā, labi iestrādātā, bet ne slapjā augsnē.
Agrīns, ražīgs hibrīds. Noturīgs pret izziedēšanu un septoriozi. Audzē agrai ražai ar lapu kātiem (90 dienu laikā no stādu izstādīšanas) vai glabāšanai ziemā (130 dienu laikā no stādu izstādīšanas). Stādus augsnē stāda ne dziļāk kā stādu audzētavā – tikai tad var gaidīt labu ražu. Uzturā lieto svaigas, sautētas, ceptas, saldētas. Ēdienam dod ne tikai...
Saknes lielas, apaļas, nesazarojušās. Iekšpuse balta – tāda saglabājas arī pēc sala un pārstrādes. Vislabāk ienākas vidēji smagā, ar humusu bagātā, labi iestrādātā, ne slapjā augsnē.
Dēstiem sēklas izsēj neierušinot augsnē februārī, martā. Laukā dobēs izstāda maijā divu rindu slejā 40 x 25 cm, vai padziļinātās vagās, samazinot sānu gaismas piekļūšanu. Lai pagarinātu patēriņa periodu, pierok lecektī vai pagrabā. 2500 sēklu gramā.
Dēstiem sēj martā, aprīlī siltumnīcā, aprīlī - laukā, dobē. Sēklas dīgst salīdzinoši lēni 18-20 dienas. 60 dienas augušus dēstus izstāda podiņos vai dobē maijā, jūnijā. Piešķir lielisku garšu kā zupām un marinādēm tā arī salātiem.
Dēstiem sēj februārī, martā siltumnīcā. Sēklas dīgst salīdzinoši lēni 18-20 dienas. 60-80 dienas augušus dēstus izstāda trūdvielām bagātā dārza augsnē maijā, jūnijā. Piedod lielisku garšu salātiem, sautējumiem, zupām.
Agrīna šķirne, veģetācijas periods – 70–80 dienas. Ražīga šķirne. Pārtikā lieto aromātiskās lapas. Ēd svaigas, piemērotas ēdiena gatavošanai, lieto kaltētas pievienošanai dažādiem ēdieniem. Ražu var ievākt vairākas reizes, nogriežot visu augu. Augus nedrīkst nogriezt pārāk zemu – tad tie var neataugt. Vislabāk ienākas smagā, ar humusu bagātā, labi...
Šķirne īpaši piemērota kaltēšanai. Augs aug intensīvi, ātri, tam izaug sulīgas, lielas tumši zaļas lapas, kam piemīt spēcīgs aromāts. Pēc nogriešanas ļoti ātri ataug. Var audzēt no dēstiem vai sēt tieši augsnē.