Kabači, cukini un patisoni - tautā plaši pazīstami ķirbju dzimtas dārzeņi, no kuriem iespējams iegūt ārkārtīgi bagātīgu ražu. Interneta veikalā Veikalsdarzam.lv jūs atradīsiet plašu kabaču, cukini un patisonu sēklu - gan parastās, gan hibrīdšķirnes. Parasti šie augi ir garenā vai apaļā formā, dzelteni, zaļi vai strīpaini. Pastāv arī hibrīdšķirnes, kas dod ražu sarkanā krāsā. Kulinārijā iespējams izmantot ne tikai pašus augļus, bet arī šo augu ziedus. Tos var apcept, pievienot pildījumu, ievietot to mīklā un cept. Ja vēlaties stādīt kabačus, cukini vai patisonus, vislabāk izvēlēties vieglu, auglīgu un neitrāla skābuma augsni. Šiem augiem patīk saulainas, no vēja pasargātas vietas. Siltumnīcā audzēti augi mēdz ātri pielāgoties dažādiem apstākļiem. Dārzā šos augus iesakām stādīt tad, kad beidzies sals.
Dēstiem sēj siltumnīcā aprīlī, maijā. Laukā dēstus izstāda pēc salnām, saulainā, no vējiem pasargātā vietā, trūdvielām bagātā augsnē. Māslošanai ieteicams labi satrūdējis komposts vai modernie, sausie, granulētie organominerālie māslojumi. Patēriņam ieteicams vākt npārbriedušus, 18-30 cm garus dārzeņus.
Dēstiem sēj siltumnīcā aprīlī, maijā. Laukā dēstus izstāda pēc salnām, saulainā, no vējiem pasargātā vietā, trūdvielām bagātā augsnē. Māslošanai ieteicams labi satrūdējis komposts vai modernie, sausie, granulētie organominerālie māslojumi. Patēriņam ieteicams vākt npārbriedušus, 18-30 cm garus dārzeņus.
Augs ir kupls. Augļi ir gareni, apmēram 20 cm gari, ar gaiši zaļu spīdošu miziņu. Augļus var konservēt, cept, sautēt, pildīt. Lai iegūtu ražu agrāk, ieteicams izaudzēt stādus. Tos augsnē stāda, kad beigušās salnas.
Audzē no dēstiem, sējot siltumnīcā podiņos maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām auglīgā dārza augsnē, no vējiem pasargātā vietā. Optimālais patisonu augļu lielums 6 cm diametrā.
Augs lekns. Augļi ar tumši zaļu, spīdīgu miziņu. Augļi piemēroti konservēšanai, cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams izaudzēt stādus.
Agrīna, ļoti ražīga krūmveida hibrīda šķirne. Veģetācijas ilgums – 51 d. Augļi cilindriskas formas, 18–20 cm gari, tumši zaļā krāsā, ar spīdošu miziņu, baltu mīkstumu. Ilgs ražas ievākšanas laiks – miza ilgi nekļūst cieta un nebriest sēklas. Viegli noplūkt. Augļi piemēroti konservēšanai, cepšanai, sautēšanai, pildīšanai.
KABAČI GENOVESE Vidēji agrīna, ražīga šķirne, raža novāc pēc 55 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Augļi ar tumši zaļu miziņu. Cukini lieto svaigas, var cept, sautēt, konservēt. Vislabāk aug auglīgā, ar organisku mēslojumu mēslotā augsnē.
Dēstiem sēj segtajās platībās aprīlī, maijā. Atklātā laukā izsēj vai izstāda pēc salnām 70-80 cm attālumā augu no auga. Uzturā izmanto 25-35 cm garos augļus.
Veģetācijas periods 70 dienas. 4-5 cm diametra augļi piemēroti konservēšanai, lielāki - cepšanai, sautēšanai un pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams izaudzēt stādus. Uz lauka izstāda pēc salnām. Ražu novāc divas vai trīs reizes nedēļā.
Veģetācijas periods – 60 dienas. Cukīni cilindra formas, zaļi ar gaišākām svītrām. Tos var cept, sautēt, konservēt, jaunus augļus var ēst svaigus.
Veģetācijas periods 52 dienas. Augļi apaļi, ar plānu, zaļu miziņu, lielisku garšu. Var ēst svaigus, cept, sautēt, konservēt, piemēroti saldēšanai. Labi aug auglīgā augsnē, saulainā vietā. Sēj, kad augsne 10 cm dziļumā ir iesilusi līdz +10-12 ºC.
Veģetācijas periods 55 dienas. Augļi apaļi, tumši zaļi, ar lielisku garšu, sver 400-800 gramus. Ēd svaigus, pildītus, ceptus, sautētus, konservētus. Labi aug auglīgā augsnē, saulainās vietās.
Veģetācijas periods – 70 dienas. Augļi ar dzelteni oranžu miziņu, mīkstums dzeltens. 4–5 cm diametra augļi piemēroti konservēšanai, lielāki – cepšanai, sautēt, pildīt. Lai ražu iegūtu agrāk, ieteicams izaudzēt dēstus.
Jo biežāk tiek novākti, jo lielāku ražu no kabačiem var iegūt. Augiem vajag siltumu un mitrumu. Sēj pēc salnu beigšanās, kad augsne 10 cm dziļumā iesilst līdz + 10-12 °C temperatūrai. Audzēšanai uz lauka izvēlas no vēja pasargātu vietu, kas nav pārāk slapja. Lai iegūtu agrāku ražu, audzē no stāda.
Augs lekns. Augļi dzeltenā krāsā, izaug līdz 20-25 cm gari. Augļi piemēroti konservēšanai, cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams izaudzēt stādus. Tos uz lauka izstāda pēc salnām.
Dēstiem sēj siltumnīcā aprīlī, maijā. Laukā dēstus izstāda pēc salnām, saulainā, no vējiem pasargātā vietā, trūdvielām bagātā augsnē. Mēslošanai ieteicams labi satrūdējis komposts vai modernie, sausie, granulētie organominerālie mēslojumi. Patēriņam ieteicams vākt 18-30 cm garus kabačus.
Veģetācijas periods - 60 dienas. Augļi cilindriski, 20-25 cm gari, zaļi ar gaišākām svītrām. Piemēroti lietošanai svaigā veidā, cepšanai, sautēšanai, konservēšanai.
Augļi cilindriski, līdz 20-60 cm gari, dzeltenā krāsā. Vislabāk aug auglīgā, ar organisko mēslojumu mēslotā augsnē, saulainā vietā.
Dēstiem sēj siltumnīcā aprīlī, maijā. Laukā dēstus izstāda pēc salnām, saulainā, no vējiem pasargātā vietā, trūdvielām bagātā augsnē. Mēslošanai ieteicams labi strūdējis komposts vai modernie, sausie, granulētie organominerālie mēslojumi. Patēriņam ieteicams vākt nepārbriedušus, 18-30 cm garus dārzeņus. 4-5 s/gr.
Agrīna, ražīga krūmveida šķirne. Augļa miziņa tumši zaļa, mīkstums balts, gardāks nekā kabačiem vai cukīni. Augļi 4–5 cm diametrā, piemēroti konservēšanai, lielākie cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams stādīt dēstus. Ražu novāc 2–3 reizes nedēļā. Vislabāk aug auglīgā augsnē, saulainā, no vēja pasargātā vietā.
Aug kompaktā krūmā. Var lietot svaigus, cept, sautēt, konservēt. Vislabāk aug auglīgā, ar organiskajiem mēsliem labi samēslotā augsnē, saulainā vietā.
Augļiem šķīvīša forma,mīkstums balts, garšīgāks nekā kabačiem vai cukini. Ir patīkama jaunu sēņu un gurķu piegarša. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams audzēt stādus
Strauji augoša krūmveida šķirne. Veģetācijas ilgums – 60 dienas no iesēšanas brīža. Augļi gareni, ar gaiši zaļu miziņu, 15–20 cm gari, ar kraukšķīgu un gardu mīkstumu. Augam daudz ziedu, kurus pildot un izcepot, var pagatavot izcilas uzkodas. Jaunus, līdz 10 cm garus cukini varat ēst svaigus, bet lielākie būs piemēroti daudz dažādu gardu un viegli...
Augļi cilindriski, līdz 20–60 cm gari, dzeltenā krāsā. Cukini – siltummīlošs dārzenis, tāpēc to sēj tad, kad augsne 10 cm dziļumā ir sasilusi līdz +10 – +12ºC temperatūrai.Piemēroti lietošanai svaigā veidā, var cept, sautēt, konservēt.
Sēj siltumnīcā pa vienai sēkliņai dēstu podiņos aprīlī, maijā dēstiem. Laukā izstāda pēc pavasara salnām, jūnijā, saulainā siltā dārza dobē. Mitrumprasīgs augs. Izmanto patēriņam svaigā veidā un konservēšanai. Satur karotīnus un antioksidantus, bagāts vitamīna C avots un mikroelementu avots. Šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.
Agrīna šķirne, raža novāc pēc 50 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Vidēji agrīna, auglīga šķirne. Raža tiek novākta pēc 48 dienām. Siltumnīcās audzētie stādi sāk nogatavoties ātrāk. Stādi tiek stādīti ārā pēc salnām. Ziemas laikā saknes pārziemo augsnē
Krūmveida šķirne, izturīga pret slimībām. Veģetācijas periods 53–58 dienas. Augļu forma atgādina zoss kaklu, bet uz dzeltenās mizas paaugstinātas kārpiņas. Pārtikā lieto jaunus augļus, kuriem raksturīga izcila garša un tekstūra. Tos var konservēt, cept, sautēt, pildīt. Lai ražu iegūtu agrāk, ieteicams izaudzēt dēstus.
Sēj siltumnīcā pa vienai sēkliņai dēstu podiņos aprīlī, maijā dēstiem. Laukā izstāda pēc pavasara salnām, jūnijā, saulainā siltā dārza dobē. Mitrumprasīgs augs. Izmanto patēriņam svaigā veidā un konservēšanai. Satur karotīnus un antioksidantus, bagāts vitamīna C avots un mikroelementu avots. Šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.
Dēstiem sēj siltumnīcā aprīlī, maijā. Laukā dēstus izstāda pēc salnām, saulainā no vējiem pasargātā vietā, trūdvielām bagātā augsnē. Mēslošanai ieteicams labi satrūdējis komposts vai modernie, sausie, granulētie aorganominerālie mēslojumi. Patēriņam ieteicams vākt nepārbriedušus 18-30 cm garus dārzeņus.
Vidēji agrīna, ražīga šķirne, raža novāc pēc 55 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Agrīns, ražīgs krūmveida hibrīds. Šo augu lapām, atšķirībā no citām šķirnēm, nav ērkšķu. Augļi ar spīdīgi dzeltenu ar baltām svītrām miziņu, ar izcilu garšu un tekstūru. Ēd svaigus, ceptus, sautētus, konservētus. Cukini sēj, kad augsnes temperatūra 10 cm dziļumā sasniedz +10–12 ºC. Agrai ražai diedzē podiņos. Stādus uz lauka izstāda, kad beigušas salnas.
Vidēji agrīna, ražīga šķirne, raža novāc pēc 60–65 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.