Krokaino lapu kāpostu sēšana un audzēšana

Kad sēt? III-IV mēnesī.
Kad piķēt? Kad parādās pirmās īstās lapiņas.
Kad novākt? VI-XII mēnesī.

2.jpg     

 

Lapu kāposti- vieni no senākajiem kāpostu veidiem. Augi spēj paciest līdz pat - 15 ° C aukstumu. Tādēļ atstājot tos augam ārā, varēsiet ievākt ražu vēl vēlā decembrī. Tie nav kā tradicionālie galviņkāposti, jo neveido galviņu, taču aug krokotās lapu kopās. Tie var būt zaļā krāsā (‘Kapral’, ‘Tintoreto’, ‘Nero di Toscano’), violetā (‘Scarlet’) vai pat sarkani, kas ir nedaudz viļņaini, arī krokaini un ļoti dekoratīvi. Tos uzturā lieto svaigus, no tiem vāra zupas, ar tiem var dekorēt ne tikai ēdienu, bet arī puķu dobes.

Ar kūdras substrātu pildītos traukos tos jāsēj martā vai aprīlī. Ieteicams sēt 1 cm dziļumā rindās. Pastāvīgā vietā tiek pārstādīti no aprīļa beigām līdz maija beigām, kad tiem ir 4-5 īstās lapiņas un tie ir apmēram 13 cm augsti. Jāstāda ar 45-60 cm atstarpēm starp stādiem, un ar 60-80 cm rindu atstarpēm.

Krokaino lapu kāpostu ražu var gaidīt vēlā rudenī, ja sēklas sēj pa taisno augsnē aprīlī, tad raža būs jau jūnijā. Tās sējot pa tiešo augsnē 1 cm dziļumā- sēklas dīgst 7-12 dienas.

Tos regulāri un bagātīgi jālaista. Vispiemērotākā augšanas temperatūra ir ap +16-17 °C.

Ražu var sākt ievākt, kad tiem ir pietiekamais garums un raksturīgais lapu kuplums, blīvums.

 

Speciālisti ieska:

Komposta mulčēšana palīdzēs uzturēt tos mitrus un palēninās nezāļu augšanu.  

Atpakaļ