Kad sēt? Marta mēnesī.
Kad piķēt? Kad parādās pirmās pāris lapiņas.
Kad ievākt ražu? Jūlija līdz septembra mēnešos.
Pipari pēc garšas iedalās rūgtajos/asajos piparos (‘De Cayenne’, ‘Draky H’, ‘Kilian’) un saldajos piparos/ paprikā (‘Komtesa H’, ‘Kromo H’, ‘Gloria’, ‘Lamuyo H’). Aso piparu augļi ir iegareni un tos lieto kā garšvielas. Saldie pipari ir lieli, ieapaļi, plati un cilindriski.
Pipari satur augļu ogļhidrātus, minerālsāļus, it īpaši kāliju (200 mg%), C, B, E vitamīnus. Paprikā ir bagātīgs P vitamīns (300-150 mg%).
Paprikas sēklas sadala 1 vai 2 sēkliņās un sēj 0,5-1,5 cm dziļumā, ar kūdras substrātu un biohumus pildītos trauciņos vai kūdras tabletēm. Labāk tos nepiķēt, tāpēc ka sakņu sistēma ļoti slikti atjaunojas. Ieteicams to pārsegt ar plēvi vai ievietot speciālā siltumnīcā. Vislabāk sēklas dīgs 22-25 grādu temperatūrā. Ļoti svarīgi, lai dīgšanas procesā nav temperatūras svārstību.
Ja jums tomēr tās vajag pārstādīt, tad to dara, kad parādās pirmās īstās lapiņas (20-25 dienas pēc sējas), jāpārstāda tādā pašā dziļumā kā bija iesētas.
Ieteicams tos pārstādīt pastāvīgā vietā, kad stādi ir 30-35 cm gari un tiem ir 15-18 lapiņas.
Pipari/ paprika ir prasīgi augsnes ziņā. Tos ieteicams audzēt mālsmiltīs vai smilšainā augsnē. Augsnei jābūt ar skābumu (pH) no 6.3-6.5. Jāsaspiež un jāatur zeme, kad stāda. Tad to aplaista atkārtoti.
Augšanas vietai jābūt saulainai un aizsargātai no vēja. Ziedoši augi ir ļoti jutīgi pret pēkšņām gaisa un augsnes temperatūras izmaiņām. Ja temperatūra ir augstāka nekā 35 grādi Celsija, tad augļi var sākt krist nost.
Speciālisti iesaka
Lapu kopa no 9-12 lapiņām veido sazarojumu. Visi zari zem gredzena jānolauž. Audzējot papriku ar divām galotnēm, pirmajā sazarojuma vietā atstāj divas pazares un tālāk katrā sazarojumā atstāj tikai vienu pazari, saīsinot otru virs ziedpumpura.