Kā sēt un audzēt puravus?

Kad sēt? II-III mēnesī

Kad piķēt? Kad parādās īstās lielās lapas.

Kad novākt? VII, VIII mēnesī 

 

Puravi- tiem ir maigāka garša nekā sīpoliem, taču tajos ir daudz vairāk bioloģisko aktīvo vielu un C vitamīna koncentrācija. Tie ir izturīgi pret salu. Augam ir dažādas nogatavošanās stadijas. Vasaras un rudens ražai ir agrā šķirne- novācama pēc 90-120 deinām (‘Albos’, ‘Zwiterse Reuzen Columbus’) un vēlā šķirne, tā sauktā ziemas šķirne, kuras veģetācijas periods ir 150-170 dienas.

Sēklas sēj 1-2 cm dziļumā, traukos pildītos ar kūdras substrātu. Pastāvīgai stādīšanai stādus vajadzētu pārstādīt maija otrajā pusē. Attālumi starp pindām- 30 cm, un starp augiem- 15 cm.
Stādu vērtīgākajai daļai jābūt diezgan dziļi augsnē, tas ir, visai baltajai daļai līdz lapām jābūt virszemē.

Pirms pārstādīšanas ir ieteicams nedaudz saīsināt saknes labākai saķerei. Ja gribi, lai purava baltā daļa būtu lielāka, tad piemet klāt vairāk zemes, un tam būs vairāk kur augt.

 

Speciālisti iesaka

Puraviem patīk biohumus, mēslota, vidēja augsne. Augsni ieteicams sagatavot jau rudenī. Vēlamais augsnes skābums (pH) – 6-8. Ja augsne ir skāba, tad to jāpapildina ar meliorantiem (kaļķi vai dolomītu)- 100 g / m2.

Atpakaļ