Baklažāni- viengadīgi, ilgi veģetējoši, gaismas, siltuma un mitruma mīloši dārzeņi. Šo iemeslu dēļ tos ieteicams audzēt tikai siltumnīcās. Dārzeņu smarža stimulē gremošanu un uzlabo apetīti. Baklažānos bagātīgi ir cukurs, kālijs, fosfors un citi sāļi, kas normalizē ķermeņa vielmaiņu, uzlabo arī sirdsdarbību. Bagātīgi ar C, PP un B vitamīniem, pektīniem. Baklāžānu leitošana uzturā samazina holesterīna līmeni.
Kad sēt? Februārī- Martā
Kad pārstādīt? Kad parādās pirmās, īstās lapas.
Kad ievākt? Augusta un septembra mēnesī.
Baklažānu sēklas diedzē 22-25 °C. Vislabāk tie aug 25-28°C temperatūrā, kas nedrīkst nokrist līdz 14°C, jo tad tie pārstās augt. Pie temeratūras 30°C tiem var sākt krist nost ziedi. Stādus audzē tikai apsildāmās siltumnīcās, speciālās audzētavās, 2-3 cm dziļāk nekā tie tika diedzēti. Baklažāniem nepieciešama bieža laistīšana, daudz mitruma. Tos laista ar siltu ūdeni temperatūrā 20-24 ° C vienreiz dienā. Auksts krāna ūdens tiem būs kā inde! Karstās vasaras dienās nevajadzētu smidzināt virsū aukstu ūdeni. Vienmēr uzmaniet, lai lapas ir mitras.
Stādus stāda ar 50 cm intervālu divās rindās, atstājot starp augiem 70-80 cm rindu atstarpi. Baklažānu stādiem ieteicama mulča. Vispiemērotākā ir labi samitrināta kūdra, kas mēslota ar kūtsmēsliem. Mulčai jābūt 5 cm biezumā.
Speciālisti iesaka:
Labākai ražai- lai augi labāk vēdinātos, tie jāveido. Baklažānus veido līdzīgi kā papriku, augam atstājot vienu vai divas galotnes un pa vienam auglim žāklē ik pēc vienas vai divām lapām. Pazares galotņo virs pirmās vai otrās lapas un augļaizmetņa. Regulāri izgriež tievās tukšās pazares un bojātās apakšējās lapas. Pēc piecu sešu aizmetņu izveidošanās augus galotņo un izkniebj jaunos ziedus. Ja pārāk sakuplojuši, liekās pazares un lapas izņem pakāpeniski vairākos paņēmienos, lai nepakļautu augu pārāk lielam stresam. Vidēji uz katra auga jāatstāj 4-6 augļi.