Garšvielas un retu augu sēklas domātas ne tikai dažādiem gardēžiem, bet arī iesācējiem, kuri vēlas izaudzēt paši savus zaļumus, lai atklātu jaunas garšas un smaržas. Daudziem no šiem augiem ir ārstnieciska iedarbība un tie palīdz cīnīties pret dažāda veida slimībām. Ļoti iesakām vienmēr turēt pie rokas svaigas dilles, pētersīļus, baziliku, timiānu, oregano vai lociņus. Savus mīļākos garšaugus varat audzēt ne tikai dārzā - arī uz palodzes izaugs skaisti, ziedoši un kupli garšaugi. Šo augu sastāvā ir arī daudzas ēteriskās eļļas, kas papildina garšu un palīdz uzņemt arvien vairāk vitamīnu. Interneta veikalā Veikalsdarzam.lv tiek piedāvātas kvalitatīvas garšaugu sēklas. Vēlamies, lai jūsu ēdieni būtu gardi, kokteiļi - garšīgi, mērces un salāti - aromātiski un jūsu veselība - lieliskā stāvoklī!
Viengadīgs ārstniecības augs, dekoratīvs augs, medusaugs. Īpaši tiek novērtēti kliņģerīšu zied, kas sakārtoti kurvītī, tos izmanto ārstniecisku tēju pagatavošanai, piemērotas ēdienu greznošanai. Ziedus plūc ziedēšanas sākumā ik pēc 2 vai 3 dienām, vēlāk – ik pēc 4 vai 5 dienām. Sēj dārzeņu vagās, lai atbaidītu kaitēkļus. Vislabāk aug saulainā vietā, pret...
Viengadīgs garšaugs. Šķirnes CONFETTI – lapas atgādina dilles, tām raksturīga svaiga garša, liels ēterisko eļļu daudzums. Piemēroti audzēšanai podos, kastēs un dārzā vagās. Pārtikai izmanto lapas, dzinumu sēklas. Koriandra lapas plūc pirms pumpuru izveidošanās, kaltē ēnā, vēlāk liek stikla traukos un cieši aizver. Lai ilgāk priecātos par ražu, ieteicams...
Daudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Svaigas un kaltētas lapas ir piemērotas pievienošanai salātiem, gaļas ēdieniem, pārlejamo mērču aromatizēšanai. Ļoti populāra garšviela itāliešu virtuvē, raudenes kaisa uz picām, pievieno spageti makaroniem. Audzē puķu dārzos, tās piemērotas pušķiem. Labi aug atklātā vietā un auglīgā augsnē. Piemērotākais...
Augļi mazi, garšīgi, 5–10 g, ražo ļoti bagātīgi. Ēd svaigus, marinē, pievieno salātiem, pēc garšas atgādina gurķus. Augi aug ātri, līdz 3–5 m augstumam, viens augs aizņem 2–3 m diametra lielu platību, tāpēc nepieciešams stādīt pie sienas vai izveidot balstus. Dekoratīvi ne tikai augļi, bet arī paši augi, kas atgādina liānas. Stādus ieteicams stādīt, kad...
Daudzgadīgs ārstniecisks augs, garšaugs, medusaugs. Ehinācijas ir dekoratīvas visu vasaru, ārstnieciskas īpašības piemīt visām auga daļām – ziediem, lapām, saknēm. Vērtīga, salīdzinot ar citiem augiem, stiprina organisma imūnsistēmu un iedarbojas ārstnieciski dažādu slimību gadījumā. Ehinācijas tiek novērtētas pretalerģiskās, pretbaktēriju, pretvīrusu un...
ĀRSTNIECĪBAS KUMELĪTES Viengadīgi ārstniecības augi, dekoratīvi augi, medusaugi. Noplūkti ziedi uzreiz tiek kaltēti, tikai pareizi izkaltēti tie ir aromātiski. Vislabāk aug vieglā, labi iestrādātā, no nezālēm brīvā augsnē.
Bazilika šķirne ar ļoti smaržīgām lapiņām. Pārtikā lieto svaigas un kaltētas lapiņas, tās pievieno gaļas, zivju ēdieniem, dārzeņu salātiem, īpaši piemērots pievienošanai tomātiem. Baziliku audzē uz palodzēm, siltumnīcās, karstā vasarā – arī uz lauka.
BAZILIKI DARK OPALViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Daudzgadīgi garšaugi, dekoratīvi augi, 30–40 cm augsti augi. Augļos ir C vitamīns, karotēns, rūgtvielas un pektīnvielas. Augļus ēd žāvētus vai svaigus. Augļapvalkus notīra, jo tie ir indīgi. Pastāvīgajā vietā stāda dēstus, kas no sēklām izaug 35–40 dienās. Vasarā audzē uz lauka, patīk saule, siltums, pirms salnām augus ienes telpās. 1 g ir apmēram...
ĀRSTNIECISKĀ SALVIJA Ārstniecības augs, garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Ar spēcīgu aromātu un asu garšu – piemērotas pievienošanai pākšaugu ēdieniem. Augi dekoratīvi, piemēroti audzēšanai konteineros, balkona kastēs, ziemā – podā uz palodzes.
Viengadīgi, viegli audzējami, vērtīgi augi. Pārtikā lieto jaunas, vēl neuzziedējušu augu lapiņas. Lapas un jaunus amarantu stublājus var sautēt, vārīt, saldēt, konservēt vai kaltēt. Lapās daudz C vitamīna, dzelzs, kalcija un mikroelementu. Var lietot arī sēklas, kam piemīt riekstu garša – tas ir viegls, ātri uzņemams uzturs. Dārza dobē audzējamie augi nav...
Sēklas jauno lapiņu – mikrozaļumu – audzēšanai. Tajās daudz vitamīnu, antioksidantu, minerālvielu un hlorofila. Tās augsti novērtē lielās uzturvērtības dēļ, stiprina veselību, veicina gremošanu, vielmaiņu un aktivizē visa organisma darbību. Saka, ka zaļumu lietošana pozitīvi ietekmē cilvēku veselību un pasargā no deģeneratīvām novecošanās slimībām. Redīsu...
STĒVIJA (MEDUSZĀLE)Daudzgadīgi 60–80 cm augsti augi, kas ir 10–16 reižu saldāki par cukuru. Auga lapiņas iespējams pievienot tējai, kafijai, kompotam, konditorejas izstrādājumiem – visam, ko nepieciešams saldināt. Augs tikpat kā nesatur kalorijas un nav bīstams diabēta slimniekiem. Tiek audzēts istabā, vasarā – uz balkona laukā augs nepārziemo. Audzējot...
SĒJAS PAZVĒRĪTE RUCOLAViegli audzējams un ātri augošs lapu dārzenis. Uzturā izmanto svaigas pikantās garšas lapiņas. Audzē pavasara, rudens ražai – sēj dobēs dārzā. Var audzēt arī podos, kastēs. Nav ieteicams sēt vasaras vidū.
Viengadīgs ārstniecības augs, garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Pārtikā izmanto žāvētus stublājus ar lapām. Svaigs vai kaltēts piemērots gaļas, biezpiena, dārzeņu ēdieniem. Labi aug siltā, saulainā, no vēja pasargātā vietā. Sēklas sadīgst 15–20 dienās, piemērotākais pavairošanas veids – stādīt dēstus. Var audzēt arī virtuvē uz palodzes. 1 g ir apmēram...
Sēklas jauno lapiņu – mikrozaļumu – audzēšanai. Sēklas sēj visu gadu lecektīs vai seklās polimēru kastītēs – tām nepieciešama gaisma, siltums, kā arī irdens un auglīgs substrāts. Ekoloģiskas sēklas — veselīgākai dzīvei.
Ārstnieciski, dekoratīvi, medusaugi. Medicīnā izmanto šo augu saknes, sēklas. No sēklām iegūst eļļu, kas īpaši nepieciešama sievietēm, palīdz saglabāt veselīgus matus, ādu un nagus, regulē hormonu darbību un asinsspiedienu. Vakaros, naktīs un apmākušās dienās ziedi spēcīgi smaržo, lieliski sader ar citām daudzgadīgām puķēm puķu dobē.
IZOPSGaršaugs, ārstniecības augs, dekoratīvs augs, medusaugs. Kā garšvielu izmanto svaigus un kaltētas lapas, ziedus, jauno dzinumu galotnes. Smaržo pēc salvijām un mētrām. Augus novērtē dekoratīvo īpašību dēļ, tie labi izskatās blakus rozēm, piemērots nogāžu apzaļumošanai.
Vispopulārākā un pasaulē biežāk lietotā garšzāle ar īpašu garšu un aromātu. Pievienošanai ēdienam lieto svaigas lapiņas un kaltētas sēklas, īpaši piemērots gaļas un zivju ēdieniem. Lai būtu svaigas lapiņas visu sezonu, koriandru vajadzētu sēt no marta līdz jūlijam ik pēc 20 dienām.
TIMIĀNSDaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, dekoratīvi augi, medusaugi. Audzē puķu dobēs, kā paklājveida zāliena augu, ziemā uz palodzes. Izmanto svaigas vai kaltētas lapas, jaunos dzinumus, ziedus. Vislabāk aug mālsmiltī, saulainā vietā.
Viengadīgs vīteņaugs, kas var izaugt par 2 metrus garš. Pārtikā izmanto gaļīgās, patīkamās garšas lapas. No tiem gatavo salātus, vāra zupas, var konservēt ziemai. Augļi – violeti riekstiņi. Tos pievieno kompotiem, ķīseļiem, ievārījumiem. Var audzēt podos, uz balkoniem, nepieciešami balsti. Sēklas dīgst ilgi, pirms sējas ieteicams 12 stundas pamērcēt...
BAZILIKI ITALIANO CLASSICOViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
Viengadīgi zālaugi, dekoratīvi augi, izaug līdz 50 cm augsti. Viegli audzējami. Pārtikā izmanto lapas un sarkanās krāsas smaržīgās ogas. Lapas var likt salātos un zupās. No ogām gatavo vīnu, vāra ķīseli, ievārījumu. Tējai kaltē lapas kopā ar ogām. Augi mazprasīgi – var augt jebkādā augsnē, puķu dobēs. 1 g ir apmēram 1000–1200 sēklas.
Divgadīgs augs, ēdieniem piedod pikantu smaržu, garša līdzīga sējas pazvērītes (rukolas) lapām. Labi sader ar sieru, var likt salātos, ar lapām greznot ēdienus. Aug ātri, tāpēc, lai baudītu šīs aromātiskās lapas visu vasaru, ieteicams sēt vairākas reizes. Var audzēt kopā ar salātiem, uz palodzes, balkonu kastēs, dobēs dārzā. 1 g ir apmēram 3500–4000 sēklas.
Viegli audzējamas, izaug ātri un ir vitamīnu avots. Uzturā lieto svaigus dīgstus, kas īpaši piemēroti salātu maisījumiem. Jaunie dīgsti parādās 3–5 dienas pēc sējas. Pirms sēšanas sēklas ieteicams 24 stundas pamērcēt istabas temperatūras ūdenī. Izmērcētas sēklas sadīgs ātrāk un vienādāk. Sēklas ieteicams sēt speciālā vidē vai ekoloģiskā substrātā.
Audzē kā viengadīgu augu, kam piemīt ne tikai dekorativitāte, bet arī izcilas garšas īpašības. Lapiņās daudz vitamīnu, ēterisko eļļu, pēc garšas atgādina spinātus. Pārtikā lieto svaigas, sautētas, no lapiņām gatavo zaļos kokteiļus. Vislabāk aug mitrā augsnē, ar humusu bagātā augsnē, ēnainā vietā. Šis dekoratīvais augs var augt arī puķu dobēs, kas atrodas...
Divgadīgi augi, kas ēdieniem piešķir pikantu garšu. Šīs šķirnes lapiņas ir ar asāku garšu par ierasto. Labi sader ar sieru, var pievienot salātiem, ar lapām grezno ēdienus. Aug ātri, tāpēc, lai baudītu šīs aromātiskās lapas visu vasaru, ieteicams sēt vairākas reizes. Var audzēt kopā ar salātiem, uz palodzes, balkonu kastēs, dobēs dārzā. 1 g apmēram...
LIELIE LOKSĪPOLI STRADAAgrīna šķirne, piemērota salātiem, loki garšīgi, sulīgi, neveido galviņas. Veģetācijas periods 55–65 dienas. Piemēroti audzēšanai pavasara un rudens ražas iegūšanai. Izturīgi pret sausumu un zemu temperatūru. Vislabāk aug iekultivētā smilšmāla un vieglas mālsmilts augsnē. Audzē siltumnīcās, laukā zem seguma un atklātā laukā....
KORSIKAS MĒTRAS MINI MINT Dekoratīvs augs ar sīkām, zaļām lapiņām, audzē kā viengadīgu augu. Ja pieskaras vai uzmin, lapiņas izdala patīkamu smaržu. Audzē kā paklāju veidojošu augu garšaugu dārziņos, puķu dobēs, puķu podos, balkonu kastēs. Neaizstājams kompozīcijās, ļoti dekoratīvi izskatās, ja audzē vienu – izauguši augi veido patīkami smaržojošu zaļu...
BAZILIKI AROMATICO DELLA RIVIERA LIGUREBazilika šķirne ar ļoti smaržīgām lapiņām. Pārtikā lieto svaigas un kaltētas lapiņas, tās pievieno gaļas, zivju ēdieniem, dārzeņu salātiem, īpaši piemērots pievienošanai tomātiem. Baziliku audzē uz palodzēm, siltumnīcās, karstā vasarā – arī uz lauka.
ZAĻUMU MAISĪJUMS JAPANESE GREENSMaisījumā ir ātri augošu garšaugu sēklas. Maisījumā 15 dažādu augu sēklas. Maisījumu var audzēt podos, kastītēs, 1 m2 dobē, dārzā. Maisījums paredzēts pievienošanai salātiem, gaļas, zivju ēdieniem, atsevišķus maisījumā esošos augus var kaltēt. Vislabāk aug saulainā vietā, ūdens un gaisa caurlaidīgā augsnē. Lai šie augi būtu...
BAZILIKI CINNAMONViengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
BAZILIKI THAI Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes.
DĀRZEŅU PORTULAKAVērtīgi viengadīgi augi. Pārtikā izmanto lapiņas, kas pēc garšas atgādina spinātus. Izaug piecu nedēļu laikā pēc iespēšanas, ražu vāc līdz ziedēšanai. Lai visu laiku varētu mieloties ar svaigām lapiņām, ieteicams sēt vairākas reizes sezonā.
ŪDENSKRESESĀtri augošs lapu dārzenis ar pikantu garšu, uzturā lieto ātri augošas, jaunas lapiņas. No svaigām laipiņām tiek gatavoti salāti, tās pievieno zupām, gatavo kokteiļus. Audzēšanai izvēlas mitru vietu.
Divgadīgi ārstniecības augi, dekoratīvi, medusaugi, ko audzē dārzos un puķu dobēs. Gurķeņu lapas pievieno dažādiem ēdieniem, kuriem piemēroti gurķi. Jaunās lapas var plūkt visu vasaru. Ar ziediem grezno salātus, saldos ēdienus, kokteiļus, smaržas dēļ pievieno marinādēm. Ziedos un lapās ir daudz vitamīnu, minerālvielu un rūgtvielu, kā arī ēteriskās eļļas....
Sēklas jauno lapiņu – mikrozaļumu – audzēšanai. Tajās daudz vitamīnu, antioksidantu, minerālvielu un hlorofila. Tās augsti novērtē lielās uzturvērtības dēļ, stiprina veselību, veicina gremošanu, vielmaiņu un aktivizē visa organisma darbību. Saka, ka zaļumu lietošana pozitīvi ietekmē cilvēku veselību un pasargā no deģeneratīvām novecošanās slimībām. Puravu...
Divgadīgi, 2 m augsti, dekoratīvi medusaugi. Tos var ēst vienus pašus, izmantot kā piedevu, pievienot salātiem, makaronu ēdieniem, picām un pīrāgiem. No šiem augiem gatavo pat desertus, cep maizi. Pārtikā izmanto neizplaukušos ziedus ar lielu ziedgultni un kauslapām. Vislabāk aug siltā, auglīgā, dziļi iestrādātā augsnē, no vēja pasargātā vietā. Ziemā...
Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Šķirne 25–30 cm augsta, krūmiņi apaļas formas, paredzēti audzēšanai podos. Lapas smalkas, zaļas, aromātiskas, ar patīkamu smaržu, nedaudz asu garšu. Pārtikā izmanto svaigas lapas, piemērots žāvēšanai. Vasarā audzē uz lauka, sākoties salnām, augus ienes telpās. Audzēšanai uz lauka jāizvēlas...
Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Šķirne 25–30 cm augsta, paredzēta audzēšanai podos. Augi kompakti, lapas koši zaļas, aromātiskas, ar patīkamu smaržu, nedaudz asu garšu. Pārtikā izmanto svaigas lapas, piemērots žāvēšanai. Vasarā audzē uz lauka, sākoties salnām, augus ienes telpās. Audzēšanai uz lauka jāizvēlas silta, no...
Sēklas jauno lapiņu – mikrozaļumu – audzēšanai. Tajās daudz vitamīnu, antioksidantu, minerālvielu un hlorofila. Tās augsti novērtē lielās uzturvērtības dēļ, stiprina veselību, veicina gremošanu, vielmaiņu un aktivizē visa organisma darbību. Saka, ka zaļumu lietošana pozitīvi ietekmē cilvēku veselību un pasargā no deģeneratīvām novecošanās slimībām. Biešu...
Viengadīgi augi, pārtikā lieto zaļās, sulīgās lapiņas un dzinumus. Piemēroti ēdienu garšas uzlabošanai, salātu pagatavošanai. Īpaši iecienīta garšviela japāņu virtuvē – lieliska piedeva, gatavojot suši. Audzē ārā, labi aug smilšainā augsnē, atsevišķus augus var stādīt alpinārijos. Sālszāle nav mitrumprasīga, viegli panes īslaicīgu sausumu. Istabā var sēt...
Sēklas jauno lapiņu – mikrozaļumu – audzēšanai. Tajās daudz vitamīnu, antioksidantu, minerālvielu un hlorofila. Tās augsti novērtē lielās uzturvērtības dēļ, stiprina veselību, veicina gremošanu, vielmaiņu un aktivizē visa organisma darbību. Saka, ka zaļumu lietošana pozitīvi ietekmē cilvēku veselību un pasargā no deģeneratīvām novecošanās slimībām. Zirņu...
Viengadīgs, aromātisks garšaugs, ārstniecisks augs, medusaugs. Pārtikā izmanto patīkami smaržīgās un rūgtenās lapas svaigā un kaltētā veidā vai lapu un ziedu maisījumu. Baziliks var aizstāt melnos piparus, īpaši labs un kulināru vidū novērtēts ir bazilika, diļļu un estragona maisījums. Audzē dobēs, uz balkona, uz palodzes virtuvē. Audzēšanai jāizvēlas...
Sēklas jauno lapiņu – mikrozaļumu – audzēšanai. Tajās daudz vitamīnu, antioksidantu, minerālvielu un hlorofila. Tās augsti novērtē lielās uzturvērtības dēļ, stiprina veselību, veicina gremošanu, vielmaiņu un aktivizē visa organisma darbību. Saka, ka zaļumu lietošana pozitīvi ietekmē cilvēku veselību un pasargā no deģeneratīvām novecošanās slimībām....
Sēklas jauno lapiņu – mikrozaļumu – audzēšanai. Tajās daudz vitamīnu, antioksidantu, minerālvielu un hlorofila. Tās augsti novērtē lielās uzturvērtības dēļ, stiprina veselību, veicina gremošanu, vielmaiņu un aktivizē visa organisma darbību. Saka, ka zaļumu lietošana pozitīvi ietekmē cilvēku veselību un pasargā no deģeneratīvām novecošanās slimībām....
CITRONMELISADaudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, medusaugi. Lapas un ziedi izplata patīkamu, atsvaidzinošu, citronus atgādinošu smaržu. Svaigas un kaltētas pievieno ēdieniem, kam piemērots citronu aromāts.
Daudzgadīgs dekoratīvs garšaugs. Uzturā lieto svaigas un kaltētas lapiņas. Pievieno dzērieniem, augļu salātiem, kaltētas izmanto tējai. Audzē podos, garšaugu dārziņos, puķu dobēs. Labi aug mitrā augsnē, ēnainās vietās. Pārziemo nepiesegtas, vienā vietā var augt 3–5 gadus.
Vispopulārākā un pasaulē plašāk lietotā garšzāle ar īpašu garšu un aromātu. Pievienošanai ēdienam lieto svaigas lapiņas un kaltētas sēklas, īpaši piemērots gaļas un zivju ēdieniem. Lai būtu svaigas lapiņas visu sezonu, sējiet no marta līdz jūlijam ik pēc 20 dienām. Audzē podos un uz atklāta lauka.
Daudzgadīgs garšaugs. Aromātiskas svaigas un kaltētas lapiņas pievieno aitas gaļas, vistas gaļas, medījuma daļas un kartupeļu ēdieniem. Audzē podos istabās kā daudzgadīgu augu, garšaugu dārziņos kā viengadīgu augu. Sēklas dīgst ilgi un smagi. Audzējot uz lauka, izvēlas no vēja aizsargātu, saulainu dārza vietu.
Labai vertinga daržovė, skoniu primenanti špinatus, turinti riešutų prieskonį. Maistui naudojamos šaknys, kurias prieš ruošiant būtina nulupti. Maitui naudojamos šviežios, virtos, keptos ir konservuotos šaknys. Sėjamos anksti pavasarį, derlius imamas prieš šalnas arba kitų metų ankstyvą pavasarį. Auginama giliai įdirbtame, humusingame dirvožemyje.
Ļoti dekoratīva bazilika šķirne ar tumšām, aromātiskām lapām. Uzturā lieto svaigas un kaltētas lapiņas, kuras pievieno gaļas, zivju ēdieniem, dārzeņu salātiem. Baziliku audzē uz palodzēm, siltumnīcās, karstā vasarā audzē uz lauka. Lai svaigs baziliks būtu visu sezonu, sēklas sēj no februāra līdz jūlijam.
Pārtikā izmantojamas patīkami smaržojošās un rūgtenās svaigas un kaltētas lapas un ziedi. Piemērots gaļas, zivs garšas bagātināšanai. Audzē dobēs, balkonos, uz palodzes.
Sēklas paredzētas dīgstu jeb mikrozaļumu audzēšanai. Dīgsti satur daudz vitamīnu, antioksidantu, minerālvielu un hlorofila. Tie tiek augstu vērtēti to austās uzturvērtības dēļ, tie stiprina veselību, veicina ēdiena sagremošanu un vielmaiņu, kā arī uzlabo visa organisma darbību. Tiek apgalvots, ka uzturā lietotiem zaļumiem ir pozitīva ietekme uz cilvēku...
ŠAURLAPU LAVANDADaudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Pārtikā izmanto svaigas un kaltētas asas garšas lapas. Piemērotākais pavairošanas veids – stādīt dēstus, izaudzējot tos no sēklām lecektī. Vienā vietā var augt pat 10 gadus.
Viegli audzējami, jaunās lapiņas ir vitamīnu avots. Lieto svaigā veidā ar dažādiem ēdieniem. Jaunās lapiņas parādās 6–8 dienas pēc sējas. Sēklas var sēt uz papīra salvetēm, augsnes substrātā – svarīgi, lai netrūktu mitruma – tad sēklas sadīgs ātri un vienādi.
Daudzgadīgi ārstnieciski augi, garšaugi, medusaugi. Lapas un ziedi izplata patīkamu, atsvaidzinošu, citronus atgādinošu smaržu. Svaigas un kaltētas pievieno ēdieniem, kam piemērots citronu aromāts. Vislabāk aug saulainā vai daļēji noēnotā vietā, piemērotas audzēšanai uz balkona. Piemērotākais pavairošanas veids – stādīt dēstus, izaudzējot tos no sēklām...
Daudzgadīgs garšaugs, dekoratīvs augs, medusaugs. Svaigus vai kaltētus lavandas ziedus un lapas ar aso, spēcīgo smaržu pievieno aitas gaļas, medījuma ēdieniem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem. Lavandas zariņš, ielikts starp drēbēm, atbaida kodes. Piemērotākais pavairošanas veids – stādīt dēstus, izaudzējot tos no sēklām lecektī. Vienā vietā var augt...
Lapu dārzenis, audzē sējot kā salātus. Aug ātri, pret augsni mazprasīgas. Pārtikā izmanto svaigas aromātiskās lapas, kam piemīt riekstu garša. Labi sader ar sieru, liek salātos, ar tām grezno ēdienus. Aug ātri, tāpēc, lai baudītu šīs aromātiskās lapas visu vasaru, ieteicams sēt vairākas reizes. Var audzēt kopā ar salātiem. Sēj uz palodzes, balkona kastēs,...
Garšaugs, ārstniecības augs, dekoratīvs augs, medusaugs. Kā garšvielu izmanto svaigus un kaltētas lapas, ziedus, jauno dzinumu galotnes. Smaržo pēc salvijām un mētrām. Pievieno ēdienam, izmanto ārstniecisku tēju pagatavošanai. Augus novērtē dekoratīvo īpašību dēļ, tie labi izskatās blakus rozēm, vienā vietā var augt 10 gadus, piemērots nogāžu...