Kabači, cukini un patisoni - tautā plaši pazīstami ķirbju dzimtas dārzeņi, no kuriem iespējams iegūt ārkārtīgi bagātīgu ražu. Interneta veikalā Veikalsdarzam.lv jūs atradīsiet plašu kabaču, cukini un patisonu sēklu - gan parastās, gan hibrīdšķirnes. Parasti šie augi ir garenā vai apaļā formā, dzelteni, zaļi vai strīpaini. Pastāv arī hibrīdšķirnes, kas dod ražu sarkanā krāsā. Kulinārijā iespējams izmantot ne tikai pašus augļus, bet arī šo augu ziedus. Tos var apcept, pievienot pildījumu, ievietot to mīklā un cept. Ja vēlaties stādīt kabačus, cukini vai patisonus, vislabāk izvēlēties vieglu, auglīgu un neitrāla skābuma augsni. Šiem augiem patīk saulainas, no vēja pasargātas vietas. Siltumnīcā audzēti augi mēdz ātri pielāgoties dažādiem apstākļiem. Dārzā šos augus iesakām stādīt tad, kad beidzies sals.
Augļi ar tumši zaļu miziņu. Cukini lieto svaigas, var cept, sautēt, konservēt. Vislabāk aug auglīgā, ar organisku mēslojumu mēslotā augsnē.
Augs lekns. Augļi ar tumši zaļu, spīdīgu miziņu. Augļi piemēroti konservēšanai, cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams izaudzēt stādus.
Veģetācijas periods 70 dienas. 4-5 cm diametra augļi piemēroti konservēšanai, lielāki - cepšanai, sautēšanai un pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams izaudzēt stādus. Uz lauka izstāda pēc salnām. Ražu novāc divas vai trīs reizes nedēļā.
Agrīns, ražīgs krūmveida hibrīds. Šo augu lapām, atšķirībā no citām šķirnēm, nav ērkšķu. Augļi ar spīdīgi dzeltenu ar baltām svītrām miziņu, ar izcilu garšu un tekstūru. Ēd svaigus, ceptus, sautētus, konservētus. Cukini sēj, kad augsnes temperatūra 10 cm dziļumā sasniedz +10–12 ºC. Agrai ražai diedzē podiņos. Stādus uz lauka izstāda, kad beigušas salnas.
Veģetācijas periods 55 dienas. Augļi apaļi, tumši zaļi, ar lielisku garšu, sver 400-800 gramus. Ēd svaigus, pildītus, ceptus, sautētus, konservētus. Labi aug auglīgā augsnē, saulainās vietās.
Veģetācijas periods – 55 dienas. Cukini piemēroti konservēšanai, cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams izaudzēt stādus. Tos uz lauka stāda pēc salnām. Ražu vāc 2–3 reizes nedēļā.
Augs ir kupls. Augļi ir gareni, apmēram 20 cm gari, ar gaiši zaļu spīdošu miziņu. Augļus var konservēt, cept, sautēt, pildīt. Lai iegūtu ražu agrāk, ieteicams izaudzēt stādus. Tos augsnē stāda, kad beigušās salnas.
Augļi cilindriski, līdz 20-60 cm gari, dzeltenā krāsā. Vislabāk aug auglīgā, ar organisko mēslojumu mēslotā augsnē, saulainā vietā.
Agrīna, ražīga krūmveida šķirne. Augļa miziņa tumši zaļa, mīkstums balts, gardāks nekā kabačiem vai cukīni. Augļi 4–5 cm diametrā, piemēroti konservēšanai, lielākie cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams stādīt dēstus. Ražu novāc 2–3 reizes nedēļā. Vislabāk aug auglīgā augsnē, saulainā, no vēja pasargātā vietā.
Vidēji agrīna, ražīga šķirne, raža novāc pēc 55 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Aug kompaktā krūmā. Var lietot svaigus, cept, sautēt, konservēt. Vislabāk aug auglīgā, ar organiskajiem mēsliem labi samēslotā augsnē, saulainā vietā.
Augi labi sakuplo. Augļi apaļi, ar dzeltenu, spīdīgu miziņu. Augļi piemēroti konservēšanai, cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai ražu iegūtu agrāk, ieteicams izaudzēt dēstus. Tos augsnē stādā, kad beigušās salnas.
Agrīna šķirne, raža novāc pēc 50 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Vidēji agrīna, ražīga šķirne, raža novāc pēc 48 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.
Augļiem šķīvīša forma,mīkstums balts, garšīgāks nekā kabačiem vai cukini. Ir patīkama jaunu sēņu un gurķu piegarša. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams audzēt stādus
Augs lekns. Augļi dzeltenā krāsā, izaug līdz 20-25 cm gari. Augļi piemēroti konservēšanai, cepšanai, sautēšanai, pildīšanai. Lai iegūtu agrāku ražu, ieteicams izaudzēt stādus. Tos uz lauka izstāda pēc salnām.
Veģetācijas periods – 60 dienas. Cukīni cilindra formas, zaļi ar gaišākām svītrām. Tos var cept, sautēt, konservēt, jaunus augļus var ēst svaigus.
Sēj siltumnīcā pa vienai sēkliņai dēstu podiņos aprīlī, maijā dēstiem. Laukā izstāda pēc pavasara salnām, jūnijā, saulainā siltā dārza dobē. Mitrumprasīgs augs. Izmanto patēriņam svaigā veidā un konservēšanai. Satur karotīnus un antioksidantus, bagāts vitamīna C avots un mikroelementu avots. Šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.
Krūmveida, ļoti ražīgs hibrīds, selekcionēts mazu cukīni audzēšanai. Augļi ar zaļu miziņu, kraukšķīgi, ar izcilu garšu un tekstūru. Plūc 10 cm garus kopā ar ziedu (arī zieds ir ēdams) vai ražu novāc tad, kad augļi sasniedz standarta 20–25 cm garumu. Šos cukīni audzē uz lauka, bet labi augs arī podā vai citā traukā uz terases vai uz balkona.
Veģetācijas periods 52 dienas. Augļi apaļi, ar plānu, zaļu miziņu, lielisku garšu. Var ēst svaigus, cept, sautēt, konservēt, piemēroti saldēšanai. Labi aug auglīgā augsnē, saulainā vietā. Sēj, kad augsne 10 cm dziļumā ir iesilusi līdz +10-12 ºC.
Krūmveida šķirne, izturīga pret slimībām. Veģetācijas periods 53–58 dienas. Augļu forma atgādina zoss kaklu, bet uz dzeltenās mizas paaugstinātas kārpiņas. Pārtikā lieto jaunus augļus, kuriem raksturīga izcila garša un tekstūra. Tos var konservēt, cept, sautēt, pildīt. Lai ražu iegūtu agrāk, ieteicams izaudzēt dēstus.
Veģetācijas periods – 70 dienas. Augļi ar dzelteni oranžu miziņu, mīkstums dzeltens. 4–5 cm diametra augļi piemēroti konservēšanai, lielāki – cepšanai, sautēt, pildīt. Lai ražu iegūtu agrāk, ieteicams izaudzēt dēstus.
Lieliska izvēle cilvēkiem ar mazu dārzu vai tiem, kuri audzē visus savus dārzeņus uz balkona vai terases. Augļi ir cilindriski, gludi. Zaļas krāsas miza ar gaišām strīpām. Izaug apmēram ceturtdaļu mazāki, nekā citas šķirnes. Ražu jānovāc, kad augi ir 16-20 cm gari - tad tie būs visgardākie. Augiem ļoti nepieciešams siltums un mitrums.
Veģetācijas periods - 60 dienas. Augļi cilindriski, 20-25 cm gari, zaļi ar gaišākām svītrām. Piemēroti lietošanai svaigā veidā, cepšanai, sautēšanai, konservēšanai.
Augļi cilindriski, līdz 20–60 cm gari, dzeltenā krāsā. Cukini – siltummīlošs dārzenis, tāpēc to sēj tad, kad augsne 10 cm dziļumā ir sasilusi līdz +10 – +12ºC temperatūrai.Piemēroti lietošanai svaigā veidā, var cept, sautēt, konservēt.
Jo biežāk tiek novākti, jo lielāku ražu no kabačiem var iegūt. Augiem vajag siltumu un mitrumu. Sēj pēc salnu beigšanās, kad augsne 10 cm dziļumā iesilst līdz + 10-12 °C temperatūrai. Audzēšanai uz lauka izvēlas no vēja pasargātu vietu, kas nav pārāk slapja. Lai iegūtu agrāku ražu, audzē no stāda.
Dēstiem sēj segtajās platībās aprīlī, maijā. Atklātā laukā izsēj vai izstāda pēc salnām 70-80 cm attālumā augu no auga. Uzturā izmanto 25-35 cm garos augļus.
Dēstiem sēj siltumnīcā aprīlī, maijā. Laukā dēstus izstāda pēc salnām, saulainā no vējiem pasargātā vietā, trūdvielām bagātā augsnē. Mēslošanai ieteicams labi satrūdējis komposts vai modernie, sausie, granulētie aorganominerālie mēslojumi. Patēriņam ieteicams vākt nepārbriedušus 18-30 cm garus dārzeņus.
Sēj siltumnīcā pa vienai sēkliņai dēstu podiņos aprīlī, maijā dēstiem. Laukā izstāda pēc pavasara salnām, jūnijā, saulainā siltā dārza dobē. Mitrumprasīgs augs. Izmanto patēriņam svaigā veidā un konservēšanai. Satur karotīnus un antioksidantus, bagāts vitamīna C avots un mikroelementu avots. Šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.
Dēstiem sēj siltumnīcā aprīlī, maijā. Laukā dēstus izstāda pēc salnām, saulainā, no vējiem pasargātā vietā, trūdvielām bagātā augsnē. Mēslošanai ieteicams labi satrūdējis komposts vai modernie, sausie, granulētie organominerālie mēslojumi. Patēriņam ieteicams vākt 18-30 cm garus kabačus.
Dēstiem sēj siltumnīcā pa vienai sēkliņai dēstu podiņos aprīlī, maijā. Laukā izstāda pēc pavasara salnām - jūnijā, saulainā siltā dārza dobē. Mitrumprasīgs augs. Izmanto patēriņam svaigā veidā un konservēšanai. Satur karotīnus un antioksidantus, bagāts vitamīna C un mikroelementu avots. Šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.
Audzē no dēstiem, sējot siltumnīcā podiņos maija sākumā, laukā izstāda pēc pavasara salnām auglīgā dārza augsnē, no vējiem pasargātā vietā. Optimālais patisonu augļu lielums 6 cm diametrā.
Vidēji agrīna, ražīga šķirne, raža novāc pēc 60–65 dienām. Ja stādus audzē siltumnīcā, tos izstāda laukā pēc salnām. Jaunie augļi ļoti garšīgi, piemēroti konservēšanai, no tiem gatavo salātus, vāra ievārījumus.