Violetā krāsa ir ne tikai modīga, bet arī lietderīga!

Tie, kas seko jaunumiem, noteikti zina, ka šogad violetā krāsa ir populāra ne tikai modē un interjera dizainā, bet visur, pat dārzos. Tiek lēsts, ka violetajos un zilās krāsas augļos un dārzeņos ir daudz vērtīgu vielu, kas pasargā no insulta un uzlabo atmiņu. Tie, tāpat kā sarkanie augļi un dārzeņi, ir bagāti ar antioksidantiem, kas veicina veselību. Violetie dārzeņi ir tik pat vērtīgi, cik mellenes. Kuri ir šie dārzeņi un kā tie atšķiras?

Salāti. Agrā pavasarī jau ir pirmais laiks, kad var baudīt pirmos salātus. Tie lieliski noderēs ne tikai ēšanai, bet arī ēdiena dekorēšanai. Zināms, ka salātiem ir daudz vērtīgu vielu. To ēšana uzlabo gremošanas sistēmu un vielmaiņu. Vēl pie tam, to lapās ir daudz A vitamīna, kas uzlabo ādas stāvokli.

Noteikti atrodiet vietu šīm šķirnēm: ‘Rosela’ – tai ir stingras un tumši sarkanas lapas; ‘Maiko’ – ar sarkanbrūnām, gludām lapām;Bellino’ – lielas, ķiršu sarkanas krāsas lapas unIntred’ – garenas, mazas un kraukšķīgas rozā lapiņas.

Atcerieties, ka salāti sāk dīgt temperatūrā virs +4 ° C.

  'Intred'

Redīsi. Tie ir vieni no pirmajiem pavasara dārzeņiem, īsta vitamīnu bumba – vērtīgās vielas ir gan redīsu saknēs un bumbuļos, gan arī jaunajās lapiņās. Redīsiem ir antiseptiskas īpašības un tie ir īpaši ieteicami cilvēkiem, kas vēlas zaudēt svaru. Tos noteikti vajadzētu izmantot arī sportistiem, jo šie dārzeņi nodrošina ķermenim papildus enerģijas lādiņu.

Agrajā pavasarī vai rudenī iesakām redīsu mīļotājiem izmēģināt vienu no jaunākajām šķirnēm ‘Diana’ – ar violetām saknēm un baltu galu; tāpat arī šķirniViola’ – ar apaļiem, purpurkrāsas bumbuļiem. Vēl iespējams stādīt arīSango’, kuri spēj izaugt jau 5-7 dienu ātri kopš sēšanas brīža.

Baklažāni. Cilvēki parasti domā, ka baklažānu audzēšana ir ārkārtīgi sarežģīta. Iesakām izmēģināt to pašiem un pārliecināties, ka tas ir mīts. Tiem jāatrodas siltumnīcā ne tikai modīgās krāsas, bet arī labo īpašību dēļ. Baklažānu lietošana uzturā samazina holesterīna līmeni asinīs, normalizē sāļu daudzumu ķermenī un uzlabo metabolismu. Baklažāniem ir arī urīndzenošas īpašības, jo tā sastāvā ir nevainojama kālija un nātrija sāļu attiecība.

Vērts izmēģināt: ‘Beatrice H & Barbarea H’ - vidēja agrīna šķirne, 75-80 cm lieli un ovāli augļi, kas sver 500-600 g, ‘Ophelia H’ – lieliski augs uz balkona vai terases, bagātīgi un nobrieduši augļi svērs 50- 60 g, ‘Giralda H’ – agrīna hibrīdu šķirne ar lieliem, 23 cm gariem un spīdīgiem augļiem, kas sver līdz 210 g.

‘Beatrice H & Barbarea H’

Kāposti. Daudziem liekas, ka ir tikai dažas kāpostu šķirnes, bet patiesībā tiem ir pat astoņas dažādas pasugas: baltie un sarkanie, savojas, briseles, ziedkāpost, brokoļi, lapu kāposti, Ķīnas kāposti, kolrābji. Kāpostiem ir daudz vērtīgo īpašību. Tajos ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos un to lietošana palēnina novecošanas procesus un samazina risku saslimt ar Alcheimera slimību. Kāposti ir viens no lielākajiem askorbīnskābes avotiem, īpaši ziemas un pavasara mēnešos. Tiem ir arī zems kaloriju skaits, tādēļ tie noteikti būs piemēroti cilvēkiem, kas ietur diētu.

Dārzā iesakām audzēt sarkanos ‘Langedijker Dauer 2kāpostus, kuri spēj sasniegt pat 3-5 kg svaru un labi saglabājas ziemā. Tāpat iesakāmMohykan H’ – stingri, apaļas formas kāposti, kas sver 1,9-2,4 kg un ‘Kalibos’ – izturīga šķirne, kas sver 2,0-2,5 kg.

Vēl iesakām arī violetās krāsas briseles kāpostus ‘Red Bull’, lapu kāpostusRednex’, ‘Scarletun sarkanos kāpostusModrava H’. Tāpat ir vērts audzēt arī violetos brokoļus ‘Summer Purple’, kas piešķirs dārzam odziņu. Tie mēdz būt pat 90 cm augsti un uz ielā stublāja veido daudzas nelielas, violetas ziedkopas.

'Kalibos'

Bietes. Šo dārzeņu vērtīgās īpašības, šķiet, zināmas pilnīgi visiem. To izmantošana uzturā nodrošina starojošu un elastīgu ādu. Der atcerēties, ka agrāk sievietes ierīvēja bietes vaigos, lai tiem piešķirtu veselīgu sārtumu. Bietes noteikti iesakāmas arī tiem, kam ir asinsvadu un citas problēmas, piemēram, samazināts hemoglobīns, anēmija vai leikēmija.

Bietēm parasti ir purpurskarkana krāsa. Iesakām izvēlēties populārākās šķirnes:Jolie H’ – jauna, vidēji agrīna šķirne, kas reģistrēta tikai nesen, 2016. gadā, tām ir izturīgas saknes ar ļoti labu garšu, bagātīgu krāsu un skaistu formu; ‘MonorubraunCylindra’ – bietes ar iegarenu formu; ‘Pablo H’ un ’Rote Kugel 2’ – vispopulārākās šķirnes ar apaļu formu.

Sīpoli. Šie dārzeņi ārkārtīgi vērtīgi un veselīgi. Tajos ir daudz antioksidantu, kas palīdz saglabāt veselīgu sirdi un tīras artērijas. Tāpat sīpoli nodrošina daudz C vitamīna, kas palīdz līdzsvarot glikozes līmeni asinīs. Vasarā sīpolus iespējams izmantot arī pret kukaiņu kodumiem – vienkārši sagrieziet sīpolu un uz dažām minūtēm atstājiet to uz koduma vietas.

Sīpolus var audzēt no sēklām vai stādiem. Ja izvēlaties sēt sēklas, varat izmēģināt šķirni ‘Grenada’, kas ražo apmēram 190 g lielus un violeti sarkanus bumbuļus. Šiem sīpoliem ir maiga garša, tie būs īpaši piemēroti salātiem. Tāpat vērtīga būs arī šķirneRossa Lunga Di Firenze’. Tiem, kas vēlas stādīt sīpolus, noteikti iesakām audzēt arī šķirni ‘Red Baron’ – sarkani sīpoli ar apaļu formu.

Iesakām dārzā vai siltumnīcā audzēt arī citus dārzeņus! Paprika nav nekas neparasts, bet šķirne ‘Oda’ pārsteigs jūs ar tās skaisto un violeto krāsu. Pupiņu cienītājiem iesakām izmēģināt ‘Blauhildeun zemās pupiņasAmethyst’. Cilvēkus noteikti pārsteigs arī violetās pupiņasEzetha’s Krombek. Neaizmirstiet arī par dažādiem krāsainajiem salātiem: ovālajiem ‘Rossa Di Verona’ vai apaļajiemPalla Rossa 3’.  

'Amethyst'

'Oda'